In een grote corruptiezaak in België is de trainer van landskampioen Club Brugge opgepakt door de politie voor ondervraging. Ook zijn twee topscheidsrechters en de Belgische spelersmakelaar Mogi Bayat meegenomen door de politie, net als twee journalisten. Bij tien van de zestien clubs in de hoogste Belgische divisie zijn er vanochtend huiszoekingen gedaan.
Bayat is één van de machtigste makelaars van België en doet zaken met alle grote clubs. De scheidsrechters, Bart Vertenten en Sebastien Delferière, floten in het verleden ook wedstrijden in Nederland. Vertenten floot zes duels in de Jupiler League van 2011 tot 2014. Delferière kwam zes wedstrijden in actie in de eredivisie. Wenke Roggen van het Belgische federaal parket heeft vanochtend bevestigd dat de twee arbiters én Brugge-coach Leko zijn opgepakt, al wil ze niet in details treden.
Het zou gaan om twee verschillende onderzoeken. Enerzijds bekijkt het federaal parket financiële fraude en witwassen van geld in het voetbalmilieu. Omdat makelaars constructies gebruiken om in België te ontsnappen aan belastingen op transferlonen en commissies. Anderzijds loopt er een onderzoek over matchfixing in de Jupiler Pro League. Daar zou Bayat niet bij betrokken zijn, volgens De Standaard. Een andere spelersmakelaar, Dejan Veljkovic, zou daar wel bij betrokken zijn. Veljkovic doet ook met veel Belgische clubs zaken en zou een goede vriend zijn van Ivan Leko.
Daarnaast waren er dus huiszoekingen aan de gang bij liefst tien van de zestien clubs uit de Jupiler Pro League, waaronder Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik, Genk en Gent. Hierbij zijn de documenten over de transfers die Bayat heeft gedaan, meegenomen. In totaal zijn er liefst 57 huiszoekingen gedaan, waarvan 44 in België en 13 in het buitenland, zo bevestigt de Belgische politie. ,,Het federaal onderzoek is eind 2017 opgestart naar aanleiding van een verslag van de commissie Sportfraude van de federale politie, met aanwijzingen van verdachte financiële verrichtingen in de Jupiler Pro League. Sommige spelersmakelaars zouden – onafhankelijk van elkaar– deze verrichtingen opgezet hebben waarbij commissies bij spelerstransfers, verloningen van spelers en trainers, en andere betalingen zijn verborgen.”
Via voorzitter Bart Verhaeghe liet Club Brugge weten ‘medewerking te verlenen aan het onderzoek’ en ‘niets te verbergen te hebben’. ,, Ivan Leko is vandaag niet op de club en zou ook ondervraagd worden in het kader van hetzelfde onderzoek. Mochten wij verder officieel nieuws vernemen dan delen wij dat.”
Bij Anderlecht is voormalig directeur Herman van Holsbeeck eveneens ondervraagd door de politie. Van Holsbeeck had nauwe banden met spelersmakelaar Bayat en deed zaken met hem. Later werd bekend dat op Cyprus een 52-jarige buitenlander is opgepakt op verdenking van belastingontwijking en witwaspraktijken tussen 2012 en 2018 in België, op Cyprus en in andere Europese landen. Olivier Somers, investeerder bij KV Mechelen, en de financiële man van die club zijn in België aangehouden voor verhoor.
Ook twee journalisten zijn betrokken. Het gaat om een verslaggever van Het Nieuwsblad en van Het Laatste Nieuws. De twee reporters, die allebei KV Mechelen volgen, worden waarschijnlijk verhoord voor hun contacten met Veljkovic, die omschreven wordt als de huismakelaar van onder meer KV Mechelen.
Bij de Jupiler Pro League-clubs Zulte-Waregem, Waasland-Beveren, Moeskroen, Cercle Brugge en Charleroi vonden formeel (nog) geen huiszoekingen plaats.
Volgens Het Laatste Nieuws is Bayat de spil waar de hele zaak om draait. De 44-jarige zakenman van Iraanse afkomst was van 2003 tot 2010 technisch directeur bij Charleroi. In de daaropvolgende jaren stortte hij zich op zijn nieuwe rol als makelaar. In die hoedanigheid deed Bayat transfers bij haast elke Belgische topclub.
De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zegt in een verklaring ‘kennis te hebben genomen’ van het uitgebreide onderzoek naar fraude en matchfixing in het nationale voetbal. ,,Dit raakt onze sport op meerdere vlakken”, aldus de overkoepelende federatie.
,,Indien gevraagd zullen wij vanzelfsprekend bijdragen aan het onderzoek”, vervolgt de KBVB. ,,Dat uiteraard met alle mogelijke transparantie.” De organisatie wilde ‘uit respect’ voor de lopende procedure geen inhoudelijk commentaar geven.