Marten Schalkwijk, ambassadeur van Suriname in Washington, geeft aan dat het IMF-programma discipline vereist. Hij benadrukt de noodzaak om inkomsten te genereren, vooral via belastingen.
Schalkwijk constateert dat de overheid achterloopt omdat zij de indirecte belastingen niet aanpast. Daarnaast wijst hij op de bestaande overeenkomsten tussen grote bedrijven en de overheid waarin belastingmaatregelen niet gelden voor die bedrijven.
In 2022 merkte de voormalige minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, tijdens de behandeling van de BTW-wet in het parlement op dat, met uitzondering van enkele parastatale bedrijven, deze geen loon- en omzetbelasting aan de overheid betalen.
Schalkwijk geeft verder aan dat er grote investeringen plaatsvinden in Suriname en deze voldoende middelen hebben om de politieke instabiliteit te doorstaan. Alleen de middelgrote bedrijven lijden hieronder. Hij is geen voorstander van een tweede IMF-programma omdat de investeringswetten niet worden nageleefd, ondanks dat ze al bestaan.