De Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) is onlangs gestart met de reguliere avondopleidingen Koeltechniek en GaWaSa, die elk vier maanden duren. De deelnemers zijn veelal afkomstig van bedrijven, zoals de Hakrinbank, het Diakonessenhuis en de NV Verenigde Surinaamse Holding Maatschappij (VSH). In vele gevallen worden de opleidingen bekostigd door de werkgevers, maar er zijn ook deelnemers, die hun opleiding zelf bekostigen. Gezien de grote belangstelling voor Koeltechniek is deze groep in tweeën gesplitst.
Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft bij de aanvang van de trainingen gewezen op het belang van vaktraining en de deelnemers bemoedigd om hun kennis en vaardigheden te blijven aanscherpen en in zichzelf te blijven investeren door de opleidingen trouw te volgen. De bewindsman benadrukte de cruciale rol die verworven vaardigheden in het algemeen spelen bij het versterken van de employability van werknemers, oftewel het vergroten van hun inzetbaarheid.
Door specifieke vaardigheden en kennis verder te ontwikkelen, worden medewerkers flexibeler en waardevoller voor hun bedrijf, maar ook aantrekkelijker op de arbeidsmarkt. Door voortdurend te werken aan het aanscherpen van hun kennis en vaardigheden kunnen werknemers hun employability vergroten en daarmee hun carrièrekansen en werkzekerheid versterken. Tegelijkertijd profiteren
bedrijven van een flexibele en capabele werknemers, die kunnen inspelen op nieuwe uitdagingen en kansen.
Izaak Hill, lid van de Raad van Bestuur van de SAO, heeft de participanten aangemoedigd om hun volledige inzet te tonen in het ontwikkelen van hun vakmanschap. Hij benadrukte het belang van goed opgeleide vaklieden en gaf aan dat hun rol van onschatbare waarde is voor de vooruitgang van verschillende sectoren in ons land. Discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen zijn volgens hem essentieel voor een succesvolle afronding van de training.
De directeur van de SAO, Joyce Lapar, moedigde de deelnemers aan om zich 100% in te zetten, daarbij verwijzend naar het vertrouwen, die hun werkgevers in hen plaatsen door in hun te investeren. De SAO is zich volgens haar bewust van de hedendaagse ontwikkelingen binnen diverse sectoren en vakgebieden en werkt daarom continu aan het verbeteren van de trainingen en het uitbreiden van het trainingsaanbod. De SAO zal zich blijven inzetten om de vakopleidingen te versterken en te moderniseren, zodat deelnemers optimaal voorbereid zijn op de eisen van hun vakgebied en daarmee waarde kunnen toevoegen aan hun organisaties en aan de economie van het land.