De Suriname Energy, Oil and Gas Summit (SEOGS), een initiatief van de Staatsolie Maatschappij biedt Suriname een unieke kans om in contact te komen met internationale experts en belangrijke spelers in de olie- en gasindustrie. SEOGS biedt Suriname de mogelijkheid om te leren van best practices en ervaringen van andere
landen en bedrijven, en om te netwerken en kennis te delen. Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van de olie- en gasindustrie in Suriname en aan de economische groei van het land. Op maandag 19 juni is het startsein gegeven van de derde editie van de internationale bijeenkomst in Paramaribo. Regeringsleider Santokhi heeft tijdens de openingsceremonie onder andere gesproken over de ontwikkeling van de gassector en kansen die er zijn voor Suriname in de energiesector.
Santokhi heeft in zijn toespraak tijdens de openingsceremonie aangegeven dat Suriname werkt aan een regelgevingskader voor de exploratie, productie en commercialisering van aardgas. “Dit omvat het uitvaardigen van wetten, voorschriften en richtlijnen met betrekking tot licenties, milieubescherming, veiligheidsnormen en inkomstenbeheer.” Het staatshoofd geeft aan dat er rekening gehouden moet worden met de ontwikkeling van infrastructuur als offshore-platforms, pijpleidingen en onshore verwerkingsfaciliteiten. “We moeten werken aan
marktontwikkeling, inclusief binnenlands verbruik voor energieopwekking, industriële toepassingen, of zelfs de export van vloeibaar aardgas (LNG) naar regionale en internationale afnemers”, aldus de regeringsleider.
Het staatshoofd merkt op dat Suriname ervaren partnerlanden en bedrijven nodig heeft om snel toegang te krijgen tot geavanceerde technologieën, best practices en technische vakkennis. President Santokhi heeft verder aangegeven dat er Suriname veel opties heeft voor hernieuwbare energie en dat het kan bijdragen aan het wereldwijde energielandschap door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de gevolgen van klimaatverandering te verminderen. Het staatshoofd somt op dat Suriname veel mogelijkheden en kansen heeft in de energiesector.
“Wij hebben waterkracht uit onze rivieren en waterbronnen. Door installaties op het dak kunnen zonneparken de energiemix diversifiëren, toegang tot elektriciteit bieden in afgelegen gebieden en de afhankelijkheid van geïmporteerde brandstoffen verminderen. De kustgebieden en offshore-regio’s van Suriname hebben het potentieel voor de ontwikkeling van windenergie. Suriname heeft overvloedige biomassabronnen, waaronder landbouwresiduen, bosbiomassa en organisch afval”, zet de regeringsleider op een rij.
Volgens de president moeten de diverse investeringen in de energiesectorhand in hand gaan met de ontwikkeling van transport- en distributienetwerken. “We kijken naar enorme investeringen, vooral wanneer er transnationale verbindingen in het spel komen. Nog een kans voor investeerders en ontwikkelaars.” De regeringsleider accentueert dat een goede invoeringswet cruciaal is. De Investeringswet is een van de belangrijkste voorwaarden waar beleggers naar kijken en we werken aan vernieuwing van de Investeringswet. Voor het einde van het jaar hopen we de nieuwe wet gereed te hebben. Een goede Investeringswet is een must om zowel binnenlandse als buitenlandse investeringen aan te trekken en te faciliteren en bedrijfsgroei en economische ontwikkeling te stimuleren. Zo ging het staatshoofd verder. “Het kost wat tijd omdat we ervoor moeten zorgen dat het een uitstekend wettelijk kader heeft en investeerders en lokale inhoud goede bescherming biedt.” Volgens hem moeten de mechanismen zorgen voor eerlijke, onpartijdige en efficiënte beslechting van geschillen, waardoor beleggers vertrouwen krijgen en verhaal kunnen halen bij conflicten.