Parlementsvoorzitter Bee staat stil bij 150 jaar Hindoestaanse Immigratie
5 June 2023
PRO wenst Suriname een bezinningsvolle viering ‘Aparwasi Divas’
5 June 2023

Santokhi ontvangt exemplaren souvernirs van NSHI

Gepubliceerd door ABC Redactie op 5 June 2023

De Nationale Stichting Hindoestaanse Immigratie (NSHI) heeft in het kader van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie souvenirs ontworpen. President Chandrikapersad Santokhi heeft op 4 juni 2023 de eerste exemplaren mogen ontvangen in het presidentieel paleis. President Santokhi acht het belangrijk dat de vele activiteiten die gehouden worden in het kader van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie in het teken staan van de Natie Suriname.

Als nazaat van immigranten is het staatshoofd ingenomen met de herreneringsgeschenken. “Het feit dat er zoveel aandacht wordt besteed aan het conserveren van de taal, cultuur en religie is bijzonder”, aldus president Santokhi. Een van de gedenkobjecten die het staatshoofd in ontvangst heeft genomen is unieke postzegel die in samenwerking met Surpost tot stand is gekomen. Hierbij hoort ook cadeaukaart met de uitleg van het ontwerp van de zegels. Als belangrijk onderdeel van het ontwerp van de zegel is een neemboom afgebeeld.

De beeltenis is afgeleid van de neemboom die in 1948 in het kader van 75 jaar hindoestaanse immigratie aan de waterkant geplant was. “Deze plantsoort komt oorspronkelijk uit India en heeft in de hindoestaanse cultuur een belangrijke plaats, vanwege medicinale eigenschappen. De neemboom uit 1948 is door gebrek aan onderhoud gestorven. We hebben 75 jaar verder een nieuwe neemboom geplant op de plek waar hij stond”, stelt NSHI-voorzitter Farid Ketwaru.

Ter gedachtenis aan het feit dat de immigranten op suikerplantages en in de suikerfabriek te Mariënburg gewerkt heeft de SNHI een speciale giftdoos met miniatuurflessen rum ontworpen. Daarnaast is uit eigen beheer een gedenkmunt geslagen, waarvan een gouden en zilveren exemplaar. Van de souvenirs zal een beperkt aantal te koop geboden worden aan verzamelaars.

Related posts