President Chan Santokhi heeft dinsdagmiddag in De Nationale Assemblée antwoord gegeven op de vragen van parlementariërs over de actuele situatie in het land. Hij gaf daarbij een korte weergave van de financieel-economische situatie in het land. Het staatshoofd zegt zich ervan bewust te zijn dat de getroffen maatregelen de burgers hard getroffen hebben. ‘Deze maatregelen hebben een sociale kostprijs. Ja, het volk heeft enorm veel offers gebracht, waardoor de economie weer op de goede rails gebracht kon worden’ , merkt hij op.
De regering is inmiddels begonnen aan de tweede helft van het regeertermijn. En, volgens Santokhi hebben de maatregelen ertoe geleid dat er een betere startpositie was voor de tweede helft. Het ingeslagen pad om de economie gezond te maken, werpt nu reeds vruchten af, meent de president.
‘En natuurlijk zijn we nog niet klaar, maar de resultaten zijn niet uitgebleven’. Hij somt daarbij op: de monetaire reserves zijn gegroeid naar USD 1.2 miljard, de staatsschulden zijn afgelost met SRD 2,5 miljard, de schulden bij de bondholders zijn met 25% teruggebracht, de Bruto Toegevoegde Waarde (BTW) is ingevoerd, de Bankwet is afgekondigd, de kasreserve is ruim 300 miljoen, de importdekking is naar 7 maanden en de creditrating is stabiel. Ook salarissen van SRD 8 miljard worden op eigen kracht betaald, aan sociale programma’s is ruim SRD 16 miljard uitgegeven en er is SRD 4 miljard aan productiestimulans gegeven, naast de investeringsfondsen.
Santokhi streeft ernaar om het begrotingstekort terug te brengen naar ‘een single digit’ onder de 10%. Er ligt ook een IMF-prognose van 2,3% economische groei voor de Surinaamse economie. ‘Het werk is dus nog niet klaar, we gaan door’, aldus de president.