Redactionele update: In het oorspornkelijk bericht op 30 december heeft Rose-Ann Franklin gesteld dat Augusto Pinochet een staatsbegrafenis kreeg nadat het volk dat eistte. Dit is onjuist: hij kreeg een begrafenis met militaire eer, vanwege zijn positie als voormalig opperbevelhebber van het leger in Chili. (hieronder het oorsponkelijk bericht).
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Rose-Ann Franklin, politicoloog en oud-ambassadeur met als specialisme ‘Internationale Betrekkingen’, is het niet eens met het standpunt van de regering, dat Desi Bouterse geen staatsbegrafenis krijgt. Zij zegt dat de oud-president wel degelijk in aanmerking zou moeten komen voor een staatsbegrafenis.
Een staatsbegrafenis wordt volgens haar gegeven aan staatshoofden en gewezen staatshoofden. Zo kreeg gewezen presidenten Henk Chin A Sen en Johan Kraag Kraag wel een staabegrafenis. Die heeft zij helpen organiseren.
Een staatsbegrafenis gaat volgens Franklin niet om de persoon, maar om het instituut dat ‘hoog’ gehouden moeten worden. Zij noemt als voorbeeld Chili, waar oud-president Augusto Pinochet, ondanks zijn veroordeling voor oorlogsmisdaden, een staasbegrafenis kreeg nadat het volk dat eistte.