INGEZONDEN
De VES maakt zich zorgen over de situatie van de zorgsector. Er wordt door de VES gevraagd wat het ministerie van Volksgezondheid heeft gedaan in de afgelopen 4 jaren om de situatie in de gezondheidszorg te verbeteren. Het zou de VES als vereniging van enige professionaliteit sieren als zij het ministerie van Volksgezondheid op een formele manier hadden benaderd om de verrichtingen van het ministerie te beoordelen. Zeker als het gaat om het gevoerde financieel beleid in de zorg. Dan zou de VES tenminste weten wat het uitgangspunt is geweest voor dit ministerie c.q. de Regering Santokhi/Brunswijk in juli 2020. Dan zou de VES weten welke financiële interventies gepleegd zijn vanuit het ministerie om de gezondheidszorg te redden, zeker in ogenschouw nemend de COVID pandemie en de effecten gedurende en na de pandemie, waarvan ‘braindrain’ zeker een van de grootste uitdagingen geworden blijkt te zijn in de post-covid fase. Het zou de VES sieren om als organisatie te helpen nadenken hoe Suriname de minste schade zou kunnen lijden terwijl er een internationale migratie van zorgwerkers gaande is.
Recente rapporten van gezaghebbende financiële instituten als de Wereldbank, maar ook de WHO, ILO en andere organisaties maken melding hiervan en geven beleidsmakers de nodige adviezen, waar wij als ministerie in bijna alle opzichten die adviezen trouw hebben opgevolgd. De Caribische en Latijns-Amerikaanse regio is een van de meest getroffen gebieden als gevolg van braindrain. Suriname is uniek als enig Nederlandssprekend land, waardoor Nederland en de overzeese gebieden voornamelijk rekruteren in Suriname vanwege de taal. Als de VES een mening wil vormen en een standpunt wilt innemen moeten ze dat doen op basis van feitelijkheden, data-analyse en de realiteit. Het ministerie van Volksgezondheid staat open voor alle constructieve ideeën die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit, toegang en bereikbaarheid van zorg. Maar conclusies trekken en verbanden leggen zonder feitelijk onderzoek gedaan te hebben is op zijn zachtst gezegd amateuristisch en niet wat we zouden verwachten van een vereniging van dergelijk kaliber.
Het is betreurenswaardig dat de VES zich niet formeel laat informeren door het ministerie van Volksgezondheid zodat een heldere discussie gevoerd kan worden en eerlijke analyses getrokken kunnen worden. Indien de VES niet in dialoog zou willen treden met het ministerie van Volksgezondheid, zouden wij hun ook kunnen refereren naar de recente thematische vergadering in DNA, waar ingegaan is op de diverse uitdagingen binnen de gezondheidssector w.o. braindrain, opleidingen, financiele interventies en voorzieningen, tarieven vraagstuk en naar de recente persconferentie van het Ministerie over alle lopende projecten binnen Volksgezondheid, van opschalen van de medicamentenvoorraden tot diepte investeringen in de zorgsector, waarbij het creëren van optimale werkomstandigheden ook een van de factoren is om braindrain tegen te gaan (push factor).
Wij zijn overtuigd dat de intenties van de VES niet zuiver zijn omdat duidelijk blijkt dat deze organisatie zich laat leiden door diverse “wilde” analyses in de media van o.a. personen die nog recent in de positie waren om duurzaam beleid te ontwikkelen voor de gezondheidszorg en personen die het braindrainvraagstuk, welke al langer dan 40 jaar bestaat en nooit duurzaam is aangepakt, in de schoenen schuiven van de huidige Regering. Eerlijkheidshalve moeten wij als ministerie erkennen dat post-covid de braindrain in intensiteit is toegenomen.
Wat is de verklaring van de VES voor het internationaal migratie vraagstuk van zorgwerkers waar ook landen met stabiele economieën en bloeiende ontwikkelingen te kampen hebben met een groot tekort aan zorgwerkers op cruciale afdelingen in de tertiaire zorg. In de meeste Europese landen is het beleid gericht op voornamelijk het werven van zorgpersoneel uit minder goed ontwikkelde landen. Hoe verklaart de VES dat zorgwerkers ondanks de goede salarissen en voorzieningen toch vertrekken naar andere landen? De VES is van mening dat door “wanbeleid” zorgwerkers massaal vertrekken naar het buitenland. Houden ze rekening met enkel de push factoren of geloven zij ook in “pull factoren”? wij verwachten geen antwoord van de VES, omdat zij eerst een goede analyse moeten maken over het braindrain fenomeen in de wereld en in Suriname.
De VES zou indruk maken als zij zich op een behoorlijke wijze hadden laten inwerken in zorgmaterie door ter zake deskundigen hoe de zorg m.n. de tertiaire zorg is ingericht en hoe ingespeeld is geworden door het ministerie met het 3 sporen beleid, nl. opleiden, waarderen en ontmoedigen het land te verlaten. Als zij hun ogen sluiten voor de maandelijkse 26 miljoen SRD die wordt geinvesteerd in incentives om braindrain tegen te gaan, als zij hun ogen sluiten voor de 64 miljoen USD die aan openstaande recus zijn overgenomen, als zij hun ogen sluiten voor het financieel wanbeleid in de zorgsector in de periode 2014-2020 door ontbrekende jaarverslagen van de grootste financierder van zorg, het SZF, in Suriname vanaf 2014, waarvan de huidige Regering nu pas het jaarverslag van 2021 van het SZF geproduceerd ziet, als zij hun ogen sluiten voor het misbruik van de ARMULOV gelden in de periode 2017-2020, waar politieke vrienden van de Regering Bouterse/Adhin werden uitgezonden voor medische behandelingen terwijl die behandelingen in Suriname mogelijk waren (hier horen wij mevrouw Vreedzaam, die voorzitter was van de vaste commissie Volksgezondheid 2015-2020 in DNA, niets zeggen), als zij hun ogen sluiten voor de 5 miljoen Euro financieringstekort welke is overgenomen in 2020 bij BGVS met een medicamentendekking van 50% in juli 2020, en waarvan nu de Regering in de positie is om, na het inlopen van betalingsachterstanden wederom de voorraden gefaseerd kunnen worden opgeschaald, als zij hun ogen sluiten voor de betalingsachterstand van 4.5 miljoen USD aan een groot lab reagensleverancier die sedert 2017 niet was betaald, als zij hun ogen sluiten voor de schade welke is aangericht door de BAZO wet die ‘overnight’ werd goedgekeurd zonder gedegen feedback van de zorgsector en zelfs de aanbevelingen van zorgdeskundigen straal genegeerd werden (hier horen wij
mevrouw Vreedzaam ook nooit iets over zeggen), als zij hun ogen sluiten voor de ravage die is aangericht door in tien jaren geen diepte-investeringen in de zorgsector te plegen (aan equipment), als zij hun ogen sluiten voor het groot preventieprogramma “HEARTS initiative”, welke nu in implementatiefase is als duurzame interventie om zorgkosten te reduceren op termijn, als zij hun ogen sluiten voor de werkelijke stappen voor realisatie van de digitalisering van de gezondheidszorg met besparingen, efficientie-verbeteringen als doel, als zij hun ogen sluiten voor de drie niertransplantatie missies (16 patienten getransplanteerd) die zijn geweest en de stappen om niertransplantaties duurzaam op te zetten in Suriname, als zij hun ogen sluiten voor de stappen die Suriname zet richting Malaria-Eliminatie (met een groot financieel-economisch spin-off effect), en nog vele andere interventies, dan moet het duidelijk voor de samenleving zijn dat het artikel van de VES een ander doel had.
Nochtans nodigt het ministerie van Volksgezondheid de deskundigen van de VES uit om op een waardige wijze te praten over concrete oplossingsvoorstellen. Wij hopen dat de VES onze uitnodiging accepteert en gaan over tot de orde van de dag.
Het Ministerie van Volksgezondheid
Amar Ramadhin