Ratingbureaus’s herzien eerdere downgrading van Suriname

Gepubliceerd door ABC Redactie op 17 July 2020

stanFitch heeft de downgrade van Suriname’s zogenaamde“Afobaka-lening” van RD, Restricted Default, herzien en deze teruggebracht naar CC.Deze herziening volgt op het resultaat van de zogenaamde “consent sollicitation”, waarin Suriname op 9 juli 2020 met obligatiehouders van de Afobaka-lening overeenstemming heeft bereikt voor het herstructureren van de terugbetaling van die lening. Oorspronkelijk had de eerste aflossing op uiterlijk 30 juni 2020 moeten hebben plaatsgevonden. De toenmalige NDP-regering bleek wegens gebrek aan financiële middelen echter niet in staat de eerste aflossing van USD 15 miljoen en USD 8 miljoen interest te betalen.

Op grond van de bereikte overeenstemming met de obligatiehouders krijgt Suriname uitstel van betaling van de eerste aflossing en interest tot 30 december 2020. Als compensatie voor het verleende uitstel heeft Suriname aan de obligatiehouders een zogenaamde “consent payment” van USD 624.000 betaald.

Volgens Fitch wekken de intenties van de nieuwe regering onder leiding van president Santokhi bij buitenlandse schuldeisers voldoende vertrouwen dat Suriname in de komende periode een beter financieel beheer zal voeren en daardoor beter in staat zal zijn om tijdig aan haar buitenlandse schuldverplichtingen te voldoen.

Ook Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van Suriname naar boven bijgesteld. Er wordt gelet naar wat de nieuwe regering zal doen met de maatregelen om de begroting te herstructureren en hervormingen door te voeren. Het risico dat schulden niet op tijd of helemaal niet worden terugbetaald is enigszins weggenomen volgens S&P’s.

Related posts