Suriname en Guyana hebben twee belangrijke onderwerpen op agenda geplaatst om te bespreken: de grenskwestie ‘Tigri’ en de veelbesproken visvergunningen. In dat laatste geval beweert Guyana dat Suriname visvergunningen heeft toegezegd aan Guyanese vissers, maar deze belofte niet heeft waargemaakt. Volgens Albert Ramdin, de minister van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking (BIBIS), zijn de Surinaamse standpunten nadrukkelijk uitgesproken tijdens een gesprek dat hij op 14 oktober had in dat land.
Het jaarlijks ministerieel overleg rond het Strategic Dialogue and Cooperation Platform (SDCP) was in Guyana. Tijdens die besprekingen heeft Ramdin zich uitgesproken over het grensconflict en de illegale visserij. De minister zegt dat hij nadrukkelijk heeft laten weten dat het Tigri-gebied, Suriname toebehoort. Zijn Guyanese collega van Buitenlandse Zaken heeft hetzelfde gezegd, maar dan in het voordeel van Guyana. Ramdin heeft hem laten weten dat Suriname die mening niet is toegedaan.
Toch is het belangrijk om oplossingen te vinden, stelt Ramdin. Er is afgesproken dat de nationale grenscommissies spoedig bij elkaar komen om het traject dat vanaf 2013 is ingezet, wordt afgerond. ‘Een belangrijk deel is reeds afgerond en het eindrapport moet naar de ministers van beide landen’. Er is ook afgesproken dat er zo min als mogelijk situaties gecreëerd worden, zodat dit punt een issue wordt.
Over de visserijsector, zegt Ramdin dat Suriname een probleem heeft met de illegale visserij in onze wateren. Het is nu zo erg dat het de aandacht getrokken heeft van de Europese Unie, waardoor sancties kunnen volgen. Daarom zal Suriname niet makkelijk vergunningen afgeven, omdat een verlies van 20-30% export naar de EU, niet wenselijk is. Er is geen toezegging gedaan van vergunningen, stelt Ramdin.