Staat reageert in dupliek in zaak salarisstop ambtenaren MinOWC
17 June 2024
Kersten Group opent trainingscentrum gericht op olie- en gasindustrie van Suriname
18 June 2024

Protest tegen onteren van Keti Koti door ‘racistische’ Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma

Gepubliceerd door Raoul Roeplal op 18 June 2024

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Martin Bosma, is niet gewild bij de Keti Koti herdenking in Nederland op 1 juli 2024. Althans, een groep van tot nu toe, 150 personen en 35 organisaties, verenigd in een ‘Coalitie voor een Waardige 1 juli Herdenking, protesteert tegen de aanwezigheid van Bosma bij de plechtigheid. Die wordt verweten een racist te zijn, die met zijn aanwezigheid, de herdenking zou onteren.

Glenn Helberg, woordvoerder van de coalitie voor een waardige herdenking, zegt tegenover ABC dat de Kamervoorzitter recent uitspraken heeft gedaan over de geschiedenis van Inheemsen en vroegere tot slaaf gemaakten. Bosma zou daarbij woorden hebben gebruikt zoals “slavernijgedram”, “propaganda en indoctrinatie” en “anti-blank racisme“. Ook zouden de excuses van de Nederlandse Staat, voor het slavernijverleden, teruggedraaid moeten worden en zou het fonds van €200 miljoen voor bewustwording over het slavernijverleden, betiteld zijn als “cadeautjes” door Bosma.

‘Zijn komst moet absoluut gestopt worden’, stelt Helberg. Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) heeft de Kamervoorzitter uitgenodigd omdat het traditie is dat de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer op 1 juli een krans leggen namens de Nederlandse volksvertegenwoordiging. Bosma beroept zich op deze uitnodiging. Echter, de coalitie voor een waardige 1 juli herdenking, eist dat een andere vertegenwoordiger wordt aangewezen voor de kranslegging. De aanwezigheid van Bosma wordt als een intense belediging ervaren.

Ook de voorzitter van de Vereniging Ons Suriname laat zich uit over het voornemen van Bosma om een krans te leggen. ‘De reputatie van racisme door deze Kamervoorzitter maakt dat zijn aanwezigheid als een belediging wordt ervaren. Zo iemand willen wij echt niet op onze herdenking’, stelt Soekra. Hij zegt dat de uitlatingen van Bosma altijd pijnlijk waren om aan te horen.

Er gaat een petitie rond tegen de komst van Bosma: https://actie.degoedezaak.org/petitions/martin-bosma-pvv-niet-welkom-tijdens-herdenking-slavernijverleden-op-1-juli

Related posts