Financien presenteert cijfers eerste kwartaal
8 July 2019
Adron-medewerkers zien uitbetaling tegemoet
9 July 2019

PRO gaat kortgeding aanspannen tegen Staat

Gepubliceerd door ABC Redactie op 8 July 2019

proDe Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) gaat een rechtszaak aanspannen tegen de Staat Suriname inzake de onlangs gewijzigde kieswet. De partij heeft drie uitgangspunten waarop het zich beroept, te weten: de aanname van de wijziging met gewone meerderheid in het parlement, de waarborgsom die partijen moeten betalen voor deelname aan de verkiezingen en de bekendmaking van het Onafhankelijk Kiesbureau om voormalige niet-stemmers uit te sluiten van de verkiezingen.

Volgens advocaat en bestuurslid van de PRO, Antoon Karg, worden grondrechten van burgers aangetast met de recente wijzigingen. De PRO heeft daarom 28 politieke partijen aangeschreven om gezamenlijk juridische stappen te ondernemen tegen de wetswijziging. Partijen en burgers kunnen zich tot 12 juli opgeven, waarna het proces wordt ingezet.

De aanname van de wet met gewone meerderheid, vormt het grootste struikelblok. De grondwet schrijft voor dat een wijziging alleen met tweederde meerdheid gedaan kan worden. Ook een financiele verplichting en het verbod op pre-electorale combinaties zijn wijzigingen die mensenrechten vertrappen, zegt de advocaat.

Karg sluit niet uit dat er nog voor de verkiezingen van mei 2020, een uitspraak gedaan wordt door de rechter. De partij overweegt om ook internationle mensenrechtenorganisaties aan te schrijven. Vooralsnog zullen Joan Nibte, Gerold Sewcharan en Antoon Karg optreden als advocaat in deze zaak.{mp3}pro7juli{/mp3}

Related posts