President Chandrikapersad Santokhi ontving recent een delegatie van de Halliburton Group op het Kabinet van de President. De Halliburton Group is een van ’s werelds grootste leveranciers van energieproducten en -diensten. CEO Jeffrey Miller en zijn team zijn in Suriname om de mogelijkheden voor uitbreiding van hun operaties te verkennen. Tijdens hun ontmoeting op woensdag 7 augustus 2024, toonde Miller zijn interesse in verdere investeringen in Suriname.
De Halliburton Group heeft reeds een ‘Mud en Cementing Plant’ in Suriname. Hier worden materialen geproduceerd die nodig zijn om bronnen te boren in de offshore. De onderneming opereert reeds 40 jaar op kleine schaal met Staatsolie in Saramacca. Miller is van mening dat er een grote business in de olie- en gasindustrie zal ontstaan in Suriname. Hij zegt vast van plan te zijn om zijn huidige operaties in Suriname verder uit te breiden. Naast het bezoek aan het staatshoofd, brengt hij ook een bezoek aan de ‘Mud en Cementing Plant’. Hij werd vergezeld door Francisco Tarazona, Vice President voor Latijns-Amerika, Franco Delano, Area Manager van het Caribisch gebied en Shivanand Pancham, Business Development Manager van de Halliburton Caribbean Group. De CEO van Staatsolie, Annand Jagesar, was ook aanwezig tijdens het gesprek met het staatshoofd.
President Santokhi verwelkomt de investeringen van het bedrijf in Suriname. Het staatshoofd heeft gevraagd dat er zoveel mogelijk wordt gedaan aan local content. Hij heeft aangegeven dat de business environment in Suriname prettig is voor investeerders. Hij bracht de Halliburton-delegatie terug naar het moment toen deze
regering begon en welke vorderingen sindsdien zijn geboekt op velerlei gebieden. Het gunstige investeringsklimaat dat nu gecreëerd is, zou volgens het staatshoofd zeker niet zijn geweest als de regering het economische beleid niet drastisch had omgevormd. “Continuering van dit beleid is nodig om garantie te bieden dat het economische en investeringsklimaat stabiel blijft”, zei president Santokhi. Hij nodigt de leiding van Halliburton uit om verder in dialoog te treden over hun investeringsplannen.
Staatsolie-directeur Jagesar hoopt dat het bedrijf net als in Guyana zijn apparatuur en dienstverlening ook vanuit Suriname zal aanbieden. “U begrijpt dat Guyana voor is op ons. De onderneming heeft al veel apparatuur in Guyana staan en wij vragen ze om veel uit Suriname te doen en dezelfde fabriekshallen ook in ons land op te zetten en de service vanuit Suriname te verlenen”, legt Jagesar uit. De serviceverlening bij olieboringen kost volgens de Staatsolie-directeur enorm veel geld. “Het is big business. We willen dat een deel van dat geld in Suriname blijft doordat de serviceverlening van hieruit gebeurt.”