Bij de 48ste herdenking van de Onafhankelijkheidsdag van Suriname, heeft een aangpaste viering gegolden. Op een bescheiden wijze zijn de traditionele ceremoniën gehouden op en rondom het Onafhankelijkheidsplein. In de avond was er echter sprake van een aardige drukte op verschillende plekken, zoals bij Waka Pasi waar burgers vertier opgezocht hebben.
In de traditionele toespraak van het staatshoofd, heeft Santokhi stilgestaan bij het pad dat is afgelegd sinds 1975. De onafhankelijkheid betekende, dat Suriname in zijn eigen behoeften moest gaan voorzien. “Op een zodanige manier, dat wij echt onafhankelijk konden gaan leven.” Dit heeft volgens hem gezorgd voor de opkomst van onze eigen producten en merken, fabrieken, bedrijven en coöperaties. “En we gaan door met ons onafhankelijk bestaan door het stimuleren van meer productie om te voorzien in onze behoeften. Dit is noodzakelijk als wij echt onafhankelijk willen zijn op alle niveaus”, aldus het staatshoofd.
Maar Santokhi heeft ook de nationale identiteit aangetikt tijdens zijn toespraak. Onze nationale identiteit is meer dan ooit belangrijk om ervoor te zorgen dat wij één volk zijn en blijven. Er zou gewerkt moeten worden naar een Suriname waar wij trots op mogen zijn.
“Als negende president van Suriname kan ik met trots zeggen dat wij Surinamers overwinnaars zijn. Overwinnaars van kolonisatie, overwinnaars van verdeeldheid, overwinnaars van uitbuiting, en overwinnaars van deconstructieve handelingen”, voegt hij eraan toe. Volgens de president zijn de diversiteit, daadkracht en veelzijdigheid die deze overwinningen met zich hebben meegebracht, niet zonder slag of stoot gegaan”, zei de president. De persvrijheid, de gemoedelijke sfeer waarin onze verkiezingen verlopen, en de harmonie waarin wij met elkaar leven. Het zijn volgens hem aspecten die gekoesterd en in stand gehouden moeten worden.
Er is één minuut stilte in acht genomen voor de overleden Surinamers in het Matawaigebied, tijdens de mijnramp. ‘Een tragische gebeurtenis die ons allen treft en deze dag onderdompelt in diepe rouw en verdriet. Een verlies, die wij nog lang zullen moeten verwerken’, sprak het staatshoofd.