Suriname mag zich voorbereiden op een positieve beoordeling door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in december. Daar rekent president Chandrikapersad Santokhi op. In een gesprek met de Communicatie Dienst Suriname zei hij dat de leiding van het IMF bij hem is geweest ter voorbereiding op de achtste evaluatie van het hervormingsprogramma dat gericht is op het herstellen en versterken van de Surinaamse economie. Dit herstelprogramma, ondersteund door internationale partners zoals de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), de Wereldbank en de Caribbean Development Bank, richt zich op de herstructurering van schulden en het doorvoeren van essentiële economische hervormingen. ‘De samenwerking met het IMF is van cruciaal belang voor het versterken van het vertrouwen bij internationale schuldeisers en partners, hetgeen een belangrijke bijdrage levert aan de duurzame financiële stabiliteit van Suriname’, stelt CDS.
Sinds de start van het programma heeft Suriname zeven succesvolle evaluaties doorlopen, waarbij het IMF de inzet van de regering heeft geprezen. Toch was er ook kritiek op punten waar de regering harder aan moest werken. Ondanks de aanzienlijke uitdagingen en inspanningen van de bevolking heeft de regering prioriteit gegeven aan het afbouwen van subsidies en het bieden van gerichte steun aan kwetsbare doelgroepen. Deze hervormingen worden uitgevoerd volgens de hoge normen en voorwaarden van het IMF, waarmee Suriname zich positioneert als een betrouwbare partner voor verdere economische samenwerking. “Als wij zeven zware beoordelingen achter de rug hebben, zouden de achtste en de negende geen probleem moeten zijn”, onderstreepte het staatshoofd.
Met het oog op toekomstige inkomsten uit olie- en gasontwikkelingen richt de regering zich op een duurzame en verantwoorde inzet van deze middelen. Dit omvat strategische investeringen in de diversificatie van de economie, de verduurzaming van de energiesector en de versterking van essentiële sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg en openbare veiligheid. Daarnaast benadrukt
de regering haar inzet om de koopkracht van de bevolking te verbeteren en salarissen te verhogen, als erkenning voor de inspanningen en offers die de samenleving heeft gebracht tijdens deze periode van hervormingen. ‘De regering blijft zich vastberaden inzetten voor een stabiele en welvarende toekomst voor Suriname’, laat het staatshoofd optekenen.