Na de jaarrede van president hebben parlementariërs gereageerd op de inhoud daarvan. Zij zijn ingenomen met de bekendmaking van de verkiezingsdatum, de sportambitie van de regering en de aanpak van het grondrechtenvraagstuk. Maar, zij zijn ook kritisch over de meeruitgaven in 2025, de armoede-positie van de samenleving en het gebrek aan veiligheid in het land.
ABOP-parlementariër Genevievre Jordan was zeer ingestemd met de sportparagraaf van de presidentiële jaarrede. Sport is volgens de president niet alleen een bron van trots voor ons land, maar een belangrijke pijler voor de ontwikkeling van een gezonde en dynamische samenleving. De regering heeft de ambitie en intentie fors te gaan investeren in sportinfrastructuur en sportprogramma’s. Jordan is positief gestemd over de bouw van een nieuw stadion te Albina in het district Marowijne, dat ze tot aan de volgende verkiezingen vertegenwoordigt in het parlement. De ABOP fractieleider, Obed Kanape, is ook content met de verkiezingsdatum en de plannen die de regering in de komende 8 maanden nog wilt uitvoeren. Ook Edgar Sampie noemt de jaarrede veelbelovend. Hij is blij met de toezegging van de regering om in 2025 het Kaliña- en Lokono vonnis uit te voeren.
Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, keek uit naar de formele bekendmaking van de datum van de verkiezingen door de president. Volgens Parmessar faalt het sociaal beleid van de regering nogsteeds. Er is geen hoopgevend woord door de president medegedeeld in de jaarrede dat Parmessar geruststelt dat het beter wordt in het aankomend beleids- en begrotingsjaar. Zijn fractiegenoot Ashwin Ahdin, voormalig vice-president van Suriname onder president Bouterse (2015 -2020), heeft de jaarrede als een opsomming van wat is gebeurd en zal gebeuren op het gebied van het regeringsbeleid, ervaren. Volgens Ahdin is er in de begroting 2025 sprake van meeruitgaven, maar hij vraagt zich af waaraan die besteedt zullen worden.
Ivanildo Plein, NPS parlementariër vindt dat Suriname een nieuwe weg moet opgaan, maar vindt juist dat deze president en zijn regering die “nyun pasi” niet zijn ingeslagen. Ondanks de moeilijke startpositie van het kabinet, vindt Plein dat de regering de samenleving niet in een put had mogen gooien vanwege haar streng financieel hervormingsprogramma met het IMF. De armoede viert nog steeds hoogtij en de veiligheid is in Suriname nog niet terug. ‘Mooie woorden in een jaarrede, daar heeft de samenleving geen boodschap aan’, stelt Plein.