President belooft seniore burgers meer verlichting
19 February 2024
Siegfried Jalink zal BEP buitenland trekken
19 February 2024

Oudste zoon Anton de Kom op 97-jarige leeftijd overleden

Gepubliceerd door ABC Redactie op 19 February 2024

Ad de Kom, de oudste zoon van Anton de Kom. Foto: Omroep West.

De oudste zoon van Anton de Kom, Ad de Kom, is overleden. Hij is 97 jaar geworden. Adolph Antoine Gerhard de Kom, zoals Ad officieel heette, werd op 26 november 1926 geboren in Den Haag.

Uit het huwelijk van Anton de Kom en Nellie Borsboom, werden vier kinderen geboren: Ad, Cees, Antoine en Judith. Alleen Judith is nog in leven.
Vorig jaar hebben Ad en zijn zus Judith, excuses ontvangen namens het Nederlands Kabinet voor het leed dat De Kom en zijn gezin hebben ondervonden door toedoen van Nederland.

De Kom geldt als een van de belangrijkste stemmen van de antikoloniale beweging aan het begin van de twintigste eeuw. De schrijver streed tegen kolonialisme en racisme en deed in de Tweede Wereldoorlog verzetswerk. Daar schreef hij Wij slaven van Suriname, waarin de geschiedenis van het land voor het eerst werd beschreven vanuit een antikoloniaal gezichtspunt.

Al in 1940 raakte De Kom betrokken bij het communistisch verzet in Den Haag. In 1944 werd hij opgepakt en gestuurd naar een Duits concentratiekamp. Daar stierf hij kort voor de bevrijding in april 1945.

Related posts