Blunders bij uitzetting Asawini; Amoksi slikt braaksel bij rechter
2 June 2023
Activist Asawini wordt teruggehaald naar Suriname
2 June 2023

Ook Nederlandse ambassade opzoek naar Regita ‘Asawini’ Edenburg

Gepubliceerd door Raoul Roeplal op 2 June 2023

De Nederlandse Ambassade in Suriname wil activist Regita ‘Asawini’ Edenburg in persoon zien en toegang tot haar hebben. Zij zou door de Surinaamse autoriteiten het land zijn uitgezet. Momenteel is zij in Frans-Guyana; dat bleek tijdens een kort geding vanmorgen die de advocaten van Edenburg tegen de Staat aanhangig gemaakt hebben. Volgens Reint Vogelaar, woordvoerder van de Nederlandse Ambassade, is het van belang dat er eerst wordt vastgesteld dat de activist daadwerkelijk een Nederlandse burger is. In dat geval dient de ambassade officieel op de hoogte gesteld te worden wanneer een staatsburger in bewaring is genomen door de justitie.

Inmiddels heeft de Militaire Politie een verzoek gericht aan de ambassade voor reisdocumenten van Edenburg, zodat zij het land kan worden uitgezet. De ambassade kan die echter niet verschaffen omdat het – en dat geldt in alle gevallen waarbij een Nederlandse burger uitgezet moet worden – eerst in persoon toegang moet hebben tot Edenburg. Veel van de informatie bij de Nederlandse ambassade, is nu via de media verkregen.

Een medewerker van de Nederlandse ambassade heeft tot twee keer aan toe getracht om in contact te komen met Edenburg. Daarvoor is de medewerker naar het politiebureau geweest; echter zonder resultaat. Daarom is nu via de officiële weg een verzoek gericht aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking (BIBIS) voor het contact met Edenburg. Vogelaar brengt in herinnering dat er internationale verplichtingen zijn om toegang te verlenen voor consulaire assistentie.

Related posts