Jodensavanne wordt toeristische en educatieve site
September 20, 2023
Benoeming SLM-directeur laat op zich wachten
September 20, 2023

Ook na olie-inkomsten is drastische verandering in mentaliteit en bestuur nodig voor ontwikkeling

Gepubliceerd door Raoul Roeplal op September 20, 2023

Steven Coutinho

Het nieuws over de vooruitzichten van de Surinaamse olie-industrie, heeft geen indruk gemaakt op Steven Coutinho. Hij is bekend als oud-directeur van De Surinaamsche Bank, maar is teven auteur van het boek: ‘Thinking Outside Nature’s Box’. Het boek gaat over de natuurlijke hulpbronnen van landen en het effect daarvan op de ontwikkeling.

Coutinho is er niet van overtuigd dat er veel zal veranderen, nu er prognoses zijn gemaakt van miljarden aan inkomsten in de komende jaren. Hij vindt dat er een verkeerd uitgangspunt is over de ontwikkeling. Dat zou niet puur gebasseerd moeten worden op de natuurlijke hulpbronnen; in dit geval olie.
Coutinho wijst erop dat vele landen met grote hoeveelheden aan natuurlijke hulpbronnen, in de praktijk arm blijken te zijn; de zogenoemde Resource Curse of Dutch Disease.

Het boek van Steven Coutinho.

Er zijn tal van voorbeelden van landen die arm zijn, ondanks de grote hoeveelheid natuurlijke hulpronnen. Na Bolvia is Suriname het armste land in Zuid Amerika, ondanks een historie van bauxiet en nu nog goud en hout.

Coutinho noemt als voorbeelden ook Afrika; rijk in diamant, goud en olie, met straatarme mensen. Maar ook Neem Alaska, die de armste staat van de VS is, maar tegerlijktijd de meeste hulpbronnen bezit. ‘De bodem is rijk, de mensen zijn arm’.

Volgens Coutinho zou er een onafhankelijk fonds moeten zijn die de middelen beheert. Ook zouden er drastische veranderingen moeten komen in ‘s lands bestuur, waarbij transparantie, risicomanagement en anti-corruptie de boventoon voeren.

Daarnaast zou vooral diversificatie van de economie een focuspunt moeten zijn. Beluister hieronder het interview met Coutinho:

Related posts