Op uitnodiging van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zijn in aanloop naar de algemene vrije en geheime verkiezingen van volgend jaar diverse verkiezingsactoren bijeen gekomen om cruciale kwesties rondom de aanstaande verkiezingen te bespreken. Bij de bijeenkomst waren aanwezig Voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks, leden van het OKB, directeur Nasier Eskak en deskundigen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, directeur Anastatia Kanapé-Pokie van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), Voorzitter Lilawatie Raghoebier en leden van het Centraal Hoofdstembureau en het Korps Districtscommissarissen en de bestuursdienst.
De consultatie en voorlichtingsronde heeft plaatsgevonden op 17 juli 2024 in het Roeli’s Event Center. OKB-Voorzitter Sheikh-Alibaks en leden van de verkiezingswaakhond zijn in diverse presentaties ingegaan op de in de wet aangegeven taken en bevoegdheden van de verkiezingsactoren. De nadruk werd daarbij gelegd op het waarborgen van het universeel kiesrecht, vrije en geheime verkiezingen en de essentie van toezicht bij verkiezingen in ons land.
Belangrijke pijler democratie
Met de wijziging van de Grondwet en de Kiesregeling zijn door de wetgever aanpassingen verricht bij de taken en bevoegdheden van zowel het CHS, de Hoofdstembureaus en het OKB. Bij de verkiezingen van 2025 zullen de kandidaten van De Nationale Assemblee worden gekozen op basis van een stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Er is een landelijke evenredige vertegenwoordiging bij het grootste gemiddelde met voorkeurstemmen. Ook op het niveau van de Ressortraden is de Kiesregeling gewijzigd. Het principe van “één persoon, één stem” werd als essentieel voor de democratie benadrukt.
Voorzitter Sheikh-Alibaks en directeur Eskak benadrukten dat het belangrijk is dat alle verkiezingsactoren de wijzigingen goed tot zich nemen en de wet nadrukkelijk volgen om zodoende fouten en omissies te voorkomen of tot het minimum te beperken. De bijeenkomst belichtte ook het belang van vrije verkiezingen. Vrije keuze betekent dat kiezers hun stem moeten kunnen uitbrengen zonder enige vorm van dwang, intimidatie of druk van de overheid, politieke partijen of andere groepen.
Toezicht bij Verkiezingen
Toezicht bij verkiezingen werd als cruciaal element gepresenteerd om de integriteit, transparantie en eerlijkheid van het verkiezingsproces te waarborgen. Het OKB speelt een essentiële rol als waakhond bij verkiezingen in Suriname. Toezicht helpt ook om ervoor te zorgen dat alle kandidaten en partijen gelijk behandeld worden en dat de regels consistent worden toegepast. Door toezicht te houden op stemprocedures en op het tellen van stemmen, zorgt het OKB ervoor dat de verkiezingen eerlijk verlopen en dat de resultaten een juiste weerspiegeling zijn van de wil van de bevolking. Daarnaast verhoogt het OKB de transparantie en verantwoordingsplicht door openheid te bieden over het verkiezingsproces.
Bij de interactieve presentaties hadden alle aanwezigen, inclusief de districtscommissarissen vanuit alle delen van Suriname, de ruimte om vragen te stellen en aanbevelingen te presenteren. In de komende tijd volgen meer van dergelijke bijeenkomsten. “Het OKB is vastbesloten om efficiënt en effectief toezicht te houden op alle facetten van de verkiezingen. Het toezicht wordt geïntensiveerd,” onderstreept Sheikh-Alibaks.