Sewdien: ‘SAIL is niet verkocht’
October 15, 2024
Suriname en Nederland verkennen samenwerking rond klimaat, infrastructuur en waterstaat
October 15, 2024

Nieuw eenheidsinitiatief Afro Surinamers in de maak: Rusland bedachtzaam, Bee positief

Gepubliceerd door Mario Belfor op October 15, 2024

SCROLL NAAR BENEDEN VOOR INTERVIEW

Op de Dag der Marrons heeft Ronnie Brunswijk, partijvoorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), tevens vicepresident van Suriname aangekondigd een nieuw initiatief tot eenheid onder de Afro-Surinaamse personen te gaan initiëren. Het vorig initiatief in 2019 heeft niet de gewenste resultaten opgeleverd, beaamd Brunswijk. Toen ging hij samen met Gregory Rusland van de NPS en duizenden nazaten van tot slaafgemaakten naar het plaatsje Mapane in Para, waar na deliberatie de verklaring Mapane – Kasiwinika uit is voortgekomen. De plek waar de ceremonie gehouden werd is van cultureel- en historisch belang, omdat in dit gebied grote opstanden van de tot slaafgemaakten zijn begonnen. Vanuit die plek zijn zij verder het binnenland ingetrokken. Er werd een eenheidsbeweging geproclameerd.

In de verklaring zijn onder andere de acceptatie van elkaars culturen en het oplossen van grondenrechtenproblemen vastgelegd. Volgens betrokkenen heeft Brunswijk zich al gauw na ondertekening niet aan afspraken gehouden in de verklaring.

In een uitgebreid gesprek in het programma ABC Aktueel gaan NPS voorzitter Rusland en ABOP-secretaris Marinus Bee in op het hernieuwde initiatief van de vicepresident om de eenheid opnieuw te proberen te smeden onder alle Afro-Surinaamse groeperingen in het land. Brunswijk geeft ook toe dat de eerdere poging uit 2019 niet voor 100% geslaagd is, maar dat die poging wel een aanzet is tot samenwerking en eenheidswording onder de Afro-Surinamers.

In Suriname zijn er zes marrongroepen: Aukaners, Saramaccaners, Paramaccaners, Matawai, Kwinti en Boni. Het zijn allen Surinamers van Afrikaanse afkomst die ten tijde van de slavernij het oerwoud van Suriname in zijn gevlucht en strijd hebben geleverd tegen de slavenhouders. In de stad bleven de zogenaamde stadscreolen achter, die hun vrijheid 10 jaar na de afschaffing van de slavernij kregen. In de tussentijd zijn er ook mensen uit andere culturen getrouwd met personen van Afro-Surinaamse afkomst die kinderen hebben gekregen en ook behoren tot de groep van nazaten en personen van Afrikaanse afkomst in Suriname.

Related posts