Het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft tijdens haar jaarafsluiting het afgelopen dienstjaar geëvalueerd en vooruitgekeken naar de toekomst. De focus lag op de opkomende olie- en gasindustrie, de voortgaande ordening van de mijnbouwsector en de ontwikkelingen op het gebied van energie- en drinkwatervoorziening.
Met het oog op de verplichtingen van Suriname ten aanzien van doel 6 en doel 7 van de Sustainable Development Goals, is hard gewerkt aan de drinkwatervoorziening en stroomvoorziening binnen geheel Suriname. De minister benadrukte dat alle Surinamers recht hebben op deze faciliteiten, inclusief de bewoners van het binnenland van Suriname, tot aan dorpen zoals Kwamalasamutu.In dit kader zijn diverse internationale en lokale partnerschappen aangegaan om deze voorzieningen mogelijk te maken. De bewindsman noemde een scala aan gebieden die nu beschikken over water en stroom, evenals gebieden waar voorbereidingen worden getroffen om deze voorzieningen aan te leggen.
Op het gebied van mijnbouw wordt het EMSAGS-programma afgerond en is de herstart van het GEF GOLD-project een feit. Deze projecten moeten bijdragen aan de afbouw van het gebruik van kwik in de kleinschalige goudmijnbouw en het gebruik van kwikvrije methoden bevorderen. Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor de formalisatie van deze sector, zodat kleinschalige goudmijnbouwers uit de illegale sfeer worden gehaald en de staat inkomsten uit belastinggelden genereert. Voorts vorderen de inspanningen voor het opzetten van de Delfstoffen Autoriteit Suriname (DAS) gestaag. Deze autoriteit zal de GMD, OKGS en BIS onderbrengen.
Wat betreft de olie- en gasindustrie in Suriname, de onshore-productie is groeiende. We gaan nu richting 17.000 vaten per dag, een markante toename. Een terugblik op deze sector toont aan dat er voortdurende exploratieontwikkelingen plaatsvinden die de garantie bieden voor een beter Suriname. Deze sector heeft niet alleen het vertrouwen in onze economie versterkt, maar vormt ook de basis voor toekomstige groei.