Nederlandse militairen trainen dit jaar voor de derde maal achtereen in de jungle van Suriname, in de periode oktober tot december. Een compagnie van de Luchtmobiele Brigade en een peloton van het Korps Mariniers, in totaal rond de 100 militairen, volgen de loodzware Jungle Warfare (Instructors) Course. Daarnaast leveren nog honderdvijftig militairen ondersteuning aan de training. De training vindt plaats vanuit de Ayoko kazerne en Kamp Monsanto.
Om in de jungle militaire operaties te kunnen uitvoeren is een gedegen training essentieel. Daarom organiseert de Nederlandse Krijgsmacht ieder jaar een jungletraining. De organisatie wordt per jaar afgewisseld tussen de Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers. Dit jaar is het weer aan de Luchtmobiele Brigade om de training te organiseren. In totaal zijn ongeveer 250 militairen actief in Suriname tussen eind september en half december. Dit aantal bevat zowel de instructeurs en de deelnemers, als de logistieke en geneeskundige ondersteuning. De eerste militairen vertrekken eind september uit Nederland voor de voorbereidingen in Suriname. Eind oktober volgt de rest per vliegtuig. Het benodigde materieel wordt over zee vervoerd.
Uitdagend
De Nederlandse krijgsmacht heeft de opdracht om waar dan ook ter wereld militairen te kunnen inzetten, zo ook in de jungle. Geen gebied ter wereld is uitdagender dan de jungle. De hitte, extreem hoge luchtvochtigheid, (levens)gevaarlijke planten en dieren, en dichte begroeiing maken de training zowel fysiek als mentaal uitdagend. Als je in de jungle kunt optreden, kun je overal optreden. Daarom vindt de Nederlandse krijgsmacht het noodzakelijk deze training
jaarlijks uit te voeren, dit doen ze sinds 2022 weer in Suriname.
Samenwerking
De Nederlandse krijgsmacht waardeert zeer de gastvrijheid van Suriname om sinds 2022 weer de jungletraining hier te mogen houden. De aangeboden trainingslocaties en de flexibiliteit in de trainingsperiode is van grote meerwaarde. Daar komt bij dat de Nederlandse militairen graag in Suriname trainen. Er is een fijne samenwerking met het Surinaamse Nationale Leger gebaseerd op wederzijds respect, gezamenlijkheid in werken, herkenbaarheid door onze maatschappelijke verwevenheid en de gemeenschappelijke taal. Zo maken de Nederlanders gebruik van specifieke Surinaamse jungle expertise, trainen Nederlandse en Surinaamse militairen samen op de Saramaccarivier en voert de Nederlandse genie – de bouwvakkers van de landmacht – samen met de Surinaamse genie opknapwerkzaamheden uit in en rond de Ayoko kazerne (ook wel bekend onder de oude naam Bos Bivak Zanderij – BBZ) en kamp Monsanto. Ook treden Surinaamse militairen op als oefenvijand zodat Nederlanders en Surinamers kunnen leren van
elkaars werkwijzen.
Meerdere Nederlandse militairen hebben aangegeven dat voor hen de jungletraining ook een mooie kans is om Suriname te bezoeken. Ze kijken uit naar de paar vrije dagen aan het einde van de training, waarin ze mogen gaan genieten van het mooie Suriname.