Zondag 8 januari Walter Muringen pokumang dey
3 January 2023
Optopping uitkeringen met srd 1800 ingaande eind januari, zegt Santokhi
3 January 2023

Nederland liet Bouterse lopen uit vrees voor ’internationaal prestige’

Gepubliceerd door ABC Redactie op 3 January 2023

boutNederland heeft een kans om Desi Bouterse in 1997 in Brazilië op te pakken, laten lopen uit vrees dat die poging hem ’internationale prestigewinst’ zou opleveren. Dat meldt de Telegraaf. Het besluit zorgde achteraf voor een storm aan kritiek in de ministerraad van Nederland. Dat blijkt uit tot op heden geheime notulen van de ministerraad, die dinsdag voor het eerst openbaar zijn geworden.

Als Bouterse in de zomer van 1997 via Brazilië op doorreis is naar China, wil Nederland na jaren voorbereiding toeslaan door hem te laten arresteren en uit te leveren. Uit tot nu toe geheime dossiers blijkt dat die actie door onderling onmin mislukte.

Toenmalig minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken en minister Sorgdrager van Justitie en Veiligheid, bellen als de kans zich voordoet. Hierbij wordt vastgesteld dat er twijfel is over of aanhouding het gewenste effect zou hebben. Uiteindelijk wordt een aanhouding onverantwoord genoemd, ‘omdat het tegenovergestelde zou worden bereikt’.

“Weigering zou niet alleen een onaanvaardbaar zware wissel trekken op de verhoudingen met Brazilië, maar ook het internationale prestige van Bouterse versterken en formeel zijn bewegingsvrijheid vergroten”, staat in de stukken. Er bestond vrees dat Brazilië toch weigert, waardoor Bouterse juist vrij en zonder angst door dat land kon reizen.

Toch blijkt uit notulen van de ministerraad dat dit vooral een ingreep van Van Mierlo is geweest, die later ook het verwijt krijgt de voorgenomen arrestatie te hebben geblokkeerd. Wijlen Van Mierlo heeft zelf altijd ontkend dat hij een aanhouding heeft geblokkeerd.

Related posts