Van 30 juni t/m 31 oktober 2023 zal in het Nationaal Archief Suriname, de tentoonstelling ‘Famiri Familie’ te zien zijn. Deze tentoonstelling is tegerlijkertijd ook in Nederland te zien. Famiri Familie gaat over verhalen over trans-Atlantische families. De ervaringen over ongelijke machtsverhoudingen, kolonisatie, gedwongen migratie, slavernij en andere vormen van uitbuiting zijn een gedeelde geschiedenis tussen Suriname en Nederland. De tentoonstelling moet de herdenking is beide landen helpen vertellen. De familieverhalen spelen zich namelijk af op twee continenten. Door brieven, cassettebandjes en smartphones is het contact altijd hecht gebleven. Van zeventiende-eeuwse boodschappenlijstjes tot foto’s met lieve briefjes rond de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975.
De verhalen in de tentoonstelling zijn opgespoord door onderzoekers van het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief Suriname in archieven, maar ook in collecties van burgers. Generatie oude vertellingen zijn daarbij meegenomen. De verhalen worden ondersteund door audiofragmenten van nazaten als Dimitri Madimin en Jörgen Raymann, en jonge makers, zoals spoken word artiesten Josh & Robs en Stefanie Sewotaroeno. Surinaamse en Nederlandse filmmakers – Kevin Headely, Idi Lemmers, Charisa Chotoe en Steven Elders – maakten een mini-documentaire over de Wereldtentoonstelling in Amsterdam in 1883 en de familiegeschiedenissen die daarmee verbonden zijn. De tentoonstellingsteksten zijn te beluisteren in het Nederlands en Sranantongo. Er worden workshops Surinaamse genealogie aangeboden en zijn er inloopmiddagen om bezoekers te stimuleren onderzoek te doen naar hun eigen band met deze gedeelde geschiedenis tussen Suriname en Amsterdam.
In het Stadsarchief Amsterdam is de tentoonstelling te zien van 29 juni t/m 14 januari 2024 en in het Cultureel Educatief Centrum (Bijlmerdreef) van 6 juli t/m 17 september 2023.