Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) is bezig met de na-distributie van niet opgehaalde Moni Karta’s (MK’s). Deze distributie vindt plaats in het oud-gebouw van Surpost aan het Kerkplein. SoZaVo-minister Ines Pané zegt dat het gaat om alle tien districten en het betreft de vier uitkeringen: Financiële Bijstand Zwakke Huishouden (FBZH); Financiële Bijstand Mensen met een Beperking (FBMB), Algemene Kinderbijslag (AKB) en Koopkrachtversterking (KKV).
De bewindsvrouw ging tijdens een regeringsraadpersconferentie op donderdag 28 november ook in op het beleidsonderdeel Bouwsubsidie, waarvoor er veel aanvragen binnenkomen. Het eerste traject betreft op dit moment de na-distributie aan personen uit geheel Suriname, die tijdens de reguliere distributie in 2023 hun Moni Karta niet zijn komen ophalen. “Na elke distributieronde is er steeds een na-distributie en ook toen zijn deze cliënten hun kaart niet komen ophalen. De oproep geschiedde toen en ook nu weer via lokale media”, aldus de bewindsvrouw. Ze geeft aan dat SoZaVo thans met de derde landelijke poging bezig is om de cliënten in de gelegenheid te stellen alsnog hun Moni Karta op te halen. De na-distributie, die op 11 november van start is gegaan, loopt door tot 4 december. Minister Pané presenteerde het volgende: voor AKB waren er 5811 MK’s over; tot op dit moment zijn 1229 opgehaald. Voor KKV waren er 6195 MK’s over en tot op dit moment zijn er 1335 opgehaald. Van de 1234 MK’s voor FBMB en FBZH zijn er 276 opgehaald. De distributie van MK’s voor 2024 is nog niet van start, omdat de kaarten nog niet volledig van de bank zijn ontvangen.
SoZaVo ontvangt veel verzoeken voor bouwsubsidie. Dit is een financiële ondersteuning voor afbouw, bijbouw of reparatie van woningen of voor gezinnen in wooncrisis. “Met deze maatregel streeft het ministerie ernaar degenen tegemoet te komen die zonder overheidssteun niet instaat zijn hun woonsituatie te verbeteren”, aldus de bewindsvrouw. Zij noemt onder anderen mensen die arbeidsongeschikt zijn verklaard, langdurig ziek zijn, slachtoffers van natuurgeweld, mensen met een beperking, instellingen die mensen met een beperking opvangen en huisvesting voor senioren. Voor het begrotingsjaar 2024 is het programma, vanwege de grote behoefte, uitgebreid. Het subsidiebedrag is gesteld op SRD 100.000 per aanvraag. De totale raming voor dit beleidsonderdeel is gesteld op SRD 30 miljoen. Minister Pané: “We kunnen dus 300 woon- en leefsituaties verbeteren. Een voorwaarde is wel dat de aanvrager een eigendomsakte zal moeten aantonen en een gezinsinkomen van maximaal SRD 12.000 moet hebben.