Horecacollectief ontevreden over covid-maatregelen
11 February 2021
Ambulance dienst 117 levert wezenlijke bijdrage aan samenleving
15 February 2021

MORI TREEDT ONDER DRUK AF

Gepubliceerd door ABC Redactie op 14 February 2021

Yoshiro MoriYoshiro Mori, de voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio, is afgetreden. De roep om zijn vertrek werd de afgelopen tijd steeds luider na kwetsende uitspraken over vrouwen. De baas van het comité hield eerder deze week nog vol niet aan opstappen te denken.

,,Mijn ongepaste uitspraken hebben voor veel opschudding gezorgd. Ik treed vandaag terug als voorzitter en wil me nogmaals verontschuldigen voor alle problemen die ik veroorzaakt heb. Het belangrijkste is dat de Spelen succesvol zijn”, liet Mori optekenen.

De 83-jarige Mori, voormalig premier van Japan, zei onder meer dat vrouwen tijdens vergaderingen veel te lang aan het woord zijn en uitte daarover zijn irritatie. ,,Als we het aantal vrouwelijke bestuursleden verhogen, moeten we verzekeren dat de spreektijd ietwat wordt beperkt. Ze hebben moeite met afronden, wat irritant is”, zei de voorzitter, die later tijdens een persconferentie zijn verontschuldigingen aanbood. Het IOC noemde de uitspraken ‘ongepast’ in een tijd waarin het streven naar gendergelijkheid centraal staat.

De druk op Mori en de Spelen nam de afgelopen dagen flink toe. De gouverneur van Tokio, Yuriko Koike, zei dat ze na de uitspraken de later deze maand geplande vergadering met alle bij de Spelen betrokken partijen niet zal bijwonen. De Japanse autofabrikant Toyota, een van de belangrijkste sponsors van de Spelen, veroordeelde de vrouwonvriendelijke uitspraken eveneens.

Naar verluidt zou Saburo Kawabuchi, voormalig voorzitter van de Japanse voetbalbond, niet zijn ingegaan op het aanbod Mori te vervangen. Olympisch minister Seiko Hashimoto, een 56-jarige oud-schaatster, is nu in beeld.

De leden van het organisatiecomité kwamen vrijdag samen om ‘hun mening te uiten over de opmerkingen van de heer Mori’ en ‘toekomstige initiatieven’ van het organisatiecomité te bespreken op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

 

 

Related posts