President oriënteert zich bij door brandverwoeste BOG
30 June 2021
1 juli, Keti Koti, moet nationale vrije dag worden in Nederland
2 July 2021

MOEDERATLETEN MOGEN KINDJE MEENEMEN NAAR TOKYO

Gepubliceerd door ABC Redactie op 2 July 2021

Kim GaucherOpgelucht ademhalen voor jonge mama’s die eind deze maand naar de Olympische Spelen in Tokio gaan. Zij mochten door de protocollen hun kindje niet meenemen, zelfs niet als ze nog borstvoeding geven. Om daar verandering in te brengen, zette de Canadese basketbalspeelster Kim Gaucher (37) een emotioneel pleidooi op Instagram. Met succes, want de regels werden op de valreep aangepast. ,,Dit is een zeer belangrijke stap vooruit voor vrouwen in de sport.”

Even terugspoelen naar maart: toen meldde het organisatiecomité voor de Spelen in Tokio dat buitenlandse toeschouwers niet welkom zijn, inclusief de gezinsleden van atleten. De reden? Verspreiding van het coronavirus tegengaan. De regel leidde tot heel wat ontevredenheid en kritiek bij kersverse mama’s. Zij stonden plots voor een ultimatum: kiezen tussen hun rol als mama en hun ambitie om olympisch atlete te zijn.

Een immens dilemma, volgens Aliphine Tuliamuk (32). De Amerikaanse marathonloopster vertelde enkele dagen geleden nog dat ze een verscheurende keuze moest maken. ,,Nog maar een paar weken en ik ga naar Tokio. Ik kijk er enorm naar uit maar zie er ook fel tegenop”, schreef ze op Instagram. ,,Eerst probeerde ik er gewoon niet aan te denken dat mijn dochter Zoe niet mee zou gaan, maar nu moet ik het wel onder ogen zien. En ik kan gewoon niet stoppen met huilen. Ik weet dat ik haar maar voor tien dagen moet achterlaten, en dat het allemaal goedkomt, maar ik kan me niet inbeelden dat ik haar langer dan een halve dag moet missen.”

Ook de Canadese basketbalspeelster Kim Gaucher (37) luchtte haar hart op sociale media. ,,Mijn land vertegenwoordigen op de Olympische Spelen is het enige wat ik wil”, vertelde ze in een videootje. ,,Vorig jaar kwalificeerde de ploeg zich voor Tokio, maar op dit moment word ik voor de keuze gesteld tussen moeder die borstvoeding geeft en olympische atlete zijn. De Japanse autoriteiten laten het niet toe dat mijn dochter met mij mee afreist naar Tokio. ‘Geen vrienden, geen familie, geen uitzonderingen’, klonk het vanuit Japan.”

Haar team zal bijna een maand in Tokio zijn. ,,Voor die periode een voorraad afgekolfde melk voorzien is onmogelijk”, zei ze met een klein lachje. ,,Ik heb alles al geprobeerd bij de officiële instanties, maar niemand kan iets doen voor me. Dus heb ik de hulp van internet nodig. Het is 2021, normaliseer werkende moeders.”

Nu blijkt nog maar eens hoe groot de kracht van het internet is, en vooral van mensen die zich wereldwijd verenigen achter één doel: het organisatiecomité is toch bijgedraaid. Deze week werden de regels voor prille moeders bijgesteld. ,,Indien nodig kunnen kinderen die borstvoeding krijgen de atletes naar Japan vergezellen”, meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC). ,,We zijn blij dat moeders op het hoogste niveau blijven sporten. Daar willen we hen zoveel mogelijk in steunen.”

Gaucher heeft al laten weten dat ze heel blij is met die beslissing. ,,Oef, mijn dochtertje Sophie mag mee naar Tokio. Ik ben zo opgelucht dat ik niet moet kiezen tussen haar en mijn carrière”, laat ze opnieuw weten via Instagram. “Dit is een zeer belangrijke stap vooruit voor vrouwen in de sport.”

 

Related posts