Op dinsdag 19 november jl. heeft de Militaire Kapel Suriname (MKS) muziekinstrumenten ter waarde van rond de 18.000 euro ontvangen vanuit Nederland. Het gaat onder andere een drumstel, pauken set, buisklokken en bugels die door de kapitein Jody van Overbeek uit Nederland zijn overgedragen aan de majoor Brian Landveld van Suriname.
Op 25 november 2024 viert Suriname haar 49e Onafhankelijkheidsdag. In het kader van de militaire samenwerking tussen Suriname en Nederland, streeft de Nederlandse Defensie telkens om betekenisvol aanwezig te zijn rondom deze feestelijkheden. Om deze reden is de Fanfare Bereden Wapens (FBW) van de Koninklijke Landmacht uit Nederland in de periode 18-26 november in Suriname voor diverse optredens, waaronder ook een gezamenlijk optreden met de Militaire Kapel Suriname, Nationale Volksmuziek School en de Politiekapel bij het Srefidensi Concert in de Congreshal op vrijdag 22 november. Via de komst van de FBW wil de Nederlandse Defensie op betekenisvolle wijze zichtbaar zijn naar de Surinaamse maatschappij in de dagen voorafgaand aan Srefidensi. Kapitein Van Overbeek, projectofficier van het Makandra Project, gaf bij de overhandiging aan dat militaire muziek verbroedert, trots creëert en een militair visitekaartje is naar de maatschappij.
De overhandiging van de muziekinstrumenten is ter afsluiting van het Makandra Project en een gift om Suriname te bedanken voor de goede samenwerking en kennisuitwisseling in de afgelopen periode. “Het is niet zo dat wij alleen de trainingen geven, maar we leren ook vanuit de Surinaamse zijde, de militairen en de muzikanten. Het is dus een wisselwerking. De intentie is om volgend jaar door te gaan, maar dan onder een andere naam”, aldus de kapitein Van Overbeek. Het is niet de eerste keer dat de MKS muziekinstrumenten uit Nederland heeft ontvangen. Na de ondertekening van de intentieverklaring voor hernieuwde defensiesamenwerking in april 2021, zijn er ook meerdere instrumenten geschonken. Er volgden ook veel samenwerkingsactiviteiten gericht op de verdere professionalisering van de MKS door middel van gezamenlijk repeteren, optreden en kennisuitwisseling over de organisatie en logistiek.