Dronken politieman ingesloten na veroorzaken aanrijding en mishandeling van benadeelden
13 June 2023
Weersverwachting t/m 14 juni 2023
13 June 2023

Mac Andrew spreekt Internationale Arbeidsconferentie in Genève toe

Gepubliceerd door ABC Redactie op 13 June 2023

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken, heeft het belang van sociale rechtvaardigheid en Decent Work benadrukt op de 111 de Internationale Arbeidsconferentie (ILC) in Genève, Zwitserland. Deze conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie is op 5 juni begonnen en duurt tot 16 juni 2023. De ILC kan worden beschouwd als het wereldparlement van de Arbeid. Suriname is ook aanwezig op deze conferentie met een kleine delegatie onder leiding van Mac Andrew. Vandaag, dinsdag 13 juni 2023, mocht de bewindsman de conferentie namens Suriname toespreken.

Mac Andrew gaf in zijn spreekbeurt aan dat de regering ervan is overtuigd dat Decent Work absoluut noodzakelijk is voor het bevorderen van sociale rechtvaardigheid in Suriname. Hij gaf aan dat universele en duurzame vrede alleen kan worden gegarandeerd als deze is gebaseerd op sociale rechtvaardigheid.
De minister deelde zijn gehoor mee dat het derde ILO Decent Work Country Programma Suriname (DWCP SU III) dat wordt uitgevoerd over de periode 2023-2026, het belangrijkste middel is om decent work voor iedereen in het land te stimuleren en om sociale rechtvaardigheid in Suriname te bereiken. Het derde DWCP heeft, volgens hem, daarom een sterke focus op werkgelegenheid, inzetbaarheid, rechtvaardige transitie, gelijke kansen en sociale dialoog. Voorts legt het programma, volgens hem, de nadruk op kwetsbare groepen en de overgang van de informele naar de formele sector. Decent Work is gebaseerd op 4 pilaren: creatie van banen, arbeidsrechten, sociale bescherming en sociale dialoog.

Op het gebied van de werkgelegenheid benadrukte Mac Andrew de recente instelling van de commissieOndernemerschap en Werkgelegenheid voor het Binnenland. Hij memoreerde als maatregelen op weg naar meer Decent Work en sociale rechtvaardigheid, de certificering van 24 junior arbeidsinspecteurs eerder deze maand, het organiseren van verschillende sensibiliseringssessies over de arbeidswetgeving, de inwerkingtreding van de nieuwe wetten over gelijke behandeling en geweld en seksuele intimidatie in oktober 2022, de oprichting van de Commissie Inclusieve Arbeidsmarkt en de eerste historische uitkeringen van het ouderschapsverlof door het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof in mei 2023.

Aangezien Suriname sterk aanwezig is op het pad van Decent Work, heeft hij de roep van de nieuwe directeur-generaal, de heer Gilbert Houngbo, ondersteund voor een ‘​​Global Coalition for Social Justice’. Mac Andrew haalde ook aan de hoge bosbedekking en ontbossing van Suriname en het feit dat het land behoort tot de 3 koolstof-negatieve landen in de wereld. Ondanks dat is Suriname, volgens hem, kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, met name zeespiegelstijging.

Hij onderkende het belang van de duurzame sociaal rechtvaardige milieutransitie. Fatsoenlijke groene banen en nieuwe technologieën spelen volgens hem daarin een belangrijke rol. In dit kader memoreerde de minister het IDB-project getiteld ‘Labour Market Alignment with New Industries’. Concluderend stelde de minister dat hij uitkijkt naar de aanbeveling over ‘quality apprenticeships’ (kwalitatieve on the job trainingen/ werk-gebaseerd leren) die aan het einde van de conferentie zalworden aangenomen. Deze zullen gebruikt worden om een gestructureerd systeem van werk-gebaseerd leren in Suriname in te voeren. In de marges van de conferentie had de Surinaamse delegatie een gesprek met de ILO-expert Dragan Radic over groene banen en over het Centrum voor Innovatie en Productiviteit. Ook was er overleg met functionarissen van het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid van Argentinië met het oog op een intensivering van een samenwerking middels een ‘letter of intent’. De samenwerkingsgebieden zijn ruim en omvatten alle beleidsgebieden betreffende arbeid. De Surinaamse delegatie bestond verder uit: Glenn Piroe, onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken op het ministerie, tevens voorzitter van de Nationale Commissie Decent Work en Jerrel Mac-Intosh van Ravaksur (De Moederbond).

Related posts