LATE TREFFER DI MARIA IN VERLENGING BRENGT ARGENTINIE ZEGE.

Gepubliceerd door ABC Redactie op 2 July 2014

Argentinie vs ZwitserlandArgentinië heeft zich door een zwaarbevochten overwinning tegen Zwitserland geplaatst voor de kwartfinale. In São Paulo wonnen de Zuid-Amerikanen, een van de favorieten voor de wereldtitel, door een doelpunt pas laat in de tweede helft van de verlenging. Ángel dí María kon op aangeven van Lionel Messi de genadeklap uitdelen: 1-0. Al werd het daarna nog enorm spannend.

Niets leek in de eerste helft op een overwinning van de tweevoudige wereldkampioen te wijzen. Messi had tot vandaag in iedere WK-wedstrijd gescoord en vermaakte in de beginfase met enkele fraaie acties. Gevaarlijk werd hij evenwel niet in het eerste deel van de wedstrijd.

Dat waren de Zwitsers juist wel. Na een goede actie en dito terugleggen van De Zwitserse Messi, Xherdan Shaqiri, kreeg Granit Xhaka een levensgrote kans. Zijn inzet strandde echter op de benen van voormalig AZ-doelman Sergio Romero.

De Argentijnse keeper had even later geluk toen Josip Drmic een aanval verprutste. Hij mocht omdat Romero besloot niet uit te komen alleen op het doel af, maar besloot met een zeer slappe stiftbal. Romero kon eenvoudig vangen om vervolgens opgelucht adem te halen.

Direct na rust tapte de ploeg van Alejandro Sabella uit een ander vaatje. De Zwitsers werden meer en meer teruggedrongen op eigen helft, waardoor het wachten was op grote kansen. Die kwamen er ook. Diego Benaglio tikte op stijlvolle wijze een kopbal van Gonzalo Higuaín uit zijn doel.

Een kwartier voor tijd kreeg Messi een goede kans om in zijn vierde WK-duel in Brazilië op rij te scoren. Met de nodige moeite had Benaglio ook op de lage schuiver een antwoord. De Zwitserse goalie hield vervolgens zijn doel schoon, waardoor verlengingen de beslissingen moesten brengen. Daarin leek het 27 minuten lang uit te draaien op een penaltyserie. Tot een ingeving van Messi, die aan het einde van zijn dribbel de meest bedrijvige Argentijn vond: Dí María schoot tegendraads raak, waardoor Argentinië een penaltyserie voorkwam. Al was daar ook het nodige geluk voor nodig: Blerim Dzemaili kopte van dichtbij op de paal en zag de rebound naast hobbelen. Daarmee waren de Zwitsers geslagen.

Door de zeer benauwde winst gaat Argentinië het in de kwartfinale van zaterdag opnemen tegen de winnaar van het duel België-Verenigde Staten, al zal linksback Marcos Rojo dan door een schorsing ontbreken. In de halve finale moet de winnaar van die kwartfinale de strijd aangaan met Costa Rica of Nederland.

Voor de Zwitserse bondscoach, de Duitser Ottmar Hitzfeld, is de uitschakeling extra zuur. Hij had immers al aangekondigd af te zwaaien als trainer na het WK. Het einde van zijn rijke loopbaan heeft dus plaats in São Paulo. Voor Messi en alle Argentijnen blijft de hoop op de derde wereldtitel in leven. Een dergelijk kunststukje zou saillant zijn aangezien het toernooi op Braziliaans grondgebied is.