Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken in Nederland, heeft vandaag namens die regering excuses aangeboden aan de kinderen en familieleden van Anton de Kom voor het leed dat hij en zijn gezin hebben ondervonden door toedoen van de toenmalige autoriteiten.
Om concreet en zichtbaar invulling te geven aan het eerherstel van Anton de Kom, heeft het Nederlands kabinet in samenspraak met de familie en de Anton de Kom Stichting, besloten een leerstoel in te stellen bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze leerstoel draagt eraan bij dat Anton de Kom en zijn gedachtegoed hun rechtmatige plaats krijgen in het geschiedenisonderwijs en de academische wereld.
Eén van de kleinzonen van Anton de Kom, Marcel de Kom, zegt dat er vanuit de familie verschillende inspanningen zijn geweest om het onrecht dat is aangedaan, recht te trekken. Zo zijn er verscheidene brieven gestuurd, ook naar de Nederlandse Tweede Kamer. Echter was er toen geen voedingsbodem voor.
‘Men wilde dat toen niet. We zeiden altijd van zeg sorry, biedt je excuses aan want het heeft ook tot mijn generatie doorgewerkt’, zegt Marcel. De kleinzoon zegt dat de excuses een emotionele impact hebben. ‘Je krijgt kippenvel, er is iets afgesloten dat zolang gespeeld heeft’.
Marcel herdenkt zijn grootvader als een simpele man die veel wilde bereiken. Hij zag dat er iets niet kloptte in Suriname. ‘Gaandeweg is hij dat onrecht gaan zien. En dat mocht hij niet uiten; zeker als een gekleurde persoon’.