Inheemsen uit Suriname en Frans-Guyana willen dat de menselijke resten van hun voorouders terugkomen naar Suriname en Frans-Guyana. In 1882 zijn er rond de 32 inheemsen meegenomen naar Parijs om daar tentoongesteld te worden in wat bekend staat als de Human Zoo (letterlijk vertaald de menselijke dierentuin), genaamd Jardin d’Acclimatation. Uiteindelijk zijn 8 van hen overleden. De overblijfselen van 6 lichamen zijn in het Museum van de Mens in Parijs (Musée de l’Homme) opgeslagen.
Er is een proces van eerherstel ingezet door de Collectivé Territoriale Guyana, de hoogste decentrale overheid van Frans-Guyana. In dat kader is een delegatie onlangs naar Parijs geweest om de plek te bezoeken waar de inheemsen op onmeselijke wijze zijn tentoongesteld, maar ook naar het museum. De inheemsen zijn volgens Silowin Alamijawari, kapitein van Galibi, onder valse voorwendselen meegenomen naar Parijs. Daar moesten ze voor tentoonstellingen aan blanke toeschouwers, hun dagelijks leven laten zien. Het principe van toeschouwen was hetzelfde als bij een dierentuin. Alamijawai beschrijft het bezoek aan de plekken als emotioneel en beladen.
De delegatie bestond uit leden van de Vereniging Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), kapiteins van Galibi, sjamanen en inheemsen die langs de Marowijnerivier wonen; het gebied waar de mensen vandaan zijn gehaald. Kapitein