De eerste internationale obligatielening van Suriname heeft veel geinteresseerde investeerders getrokken. De hoge rente van 9.25% zorgde ervoor dat investeerders de politieke en economische risico’s trotseren. Aanvankelijk werd een hogere rente verwacht, maar vanwege grote belangstelling en hoge rating van B+, kon de rente omlaag gebracht worden.
Volgens één investeerder gaat het om de grondstoffen in ons land. Daarom kan Suriname concurreren met Afrikaanse landen. Ghana en Zambia bieden lagere rentes, maar hebben ook lagere ratings dan Suriname’s B+.
“De opbrengst is interessant, maar het land is klein”, zegt de Chief Investment Officer van een bedrijf in Miami aan persbureau Reuters. De “return on investment” voor de Surinaamse obligatie is vooral interessant vergeleken met negatieve opbrengsten op Europese en Japanse markten.
De rating van Suriname is niet positief voor investeringen, ook wel “junk-rated” genoemd. Internationale investeerders nemen grote risico’s vanwege de hoge uitbetaling die daaraan gekoppeld zal moeten zijn, schrijft Bloomberg. Naast politieke risico’s, zijn investeerder ook bezorgd om de bereidheid van de Surinaamse overheid om zich te houden aan de hervormingsplannen die vanuit het Internationaal Monetair Fonds worden geeist, zegt de senior portfolio manager van Invesco aan Kitco. President Bouterse maakte er onlangs gewag van dat Suriname ook zonder het IMF verder kan, maar volgens de hervormingsplannen moeten de prijzen van electriciteit en brandstof in ons land nog verder worden verhoogd.