Sport HOME
25 January 2007
Sport uitslagen
11 April 2007

Historie

Gepubliceerd door ABC Redactie op 2 February 2007

ABC staat voor Ampie’s Broadcasting Corporation N.V.

Het station is gevestigd in de hoofdstad van Suriname, Paramaribo.
De stichter van dit bedrijf is Andre Kamperveen die bekend staat als ‘Ampie’.
Sinds de jaren 50, is Ampie, samen met Jules Defares, een van de eerste reclameburo’s gestart, onder de naam AAB – Algemeen Advertentie Buro.
In 1958 stond hij aan de wieg van de geboorte van radio Apinti, waar hij 15 jaren als omroep-leider gewerkt heeft.Ampie zijn grootste droom werd gerealiseerd, toen hij op 6 december 1975 zijn eigen radio bedrijf opstartte.

Het drama dat zich voltrok op 8 december 1982, maakte een eind aan het dynamische leven van Ampie Kamperveen.Op die dag werden 15 Surinamers vermoord. Twee radiostations, waaronder ook ABC, werden in brand gestoken. Het hoofdgebouw van een dagblad en een vakbondsgebouw werden ook in de as gelegd. De militaire dictatuur had zich gevestigd

In 1991 pakten de zonen John en Henk Kamperveen de draad op, na 10 jaren in Nederland gewoond te hebben, keerden zij terug, om de droom van Ampie voort te zetten. ABC werd opnieuw opgestart.De komst van ABC werd met veel enthousiasme begroet door de Surinaamse samenleving, welke inmiddels weer geleid werd door een democratische regering onder leiding van Ronald Venetiaan

ABC wederom in de lucht werd gezien als een overwinning van de democratie.De heropening van het station vond plaats op 6 december 1993.Op die dag ging “The lovestation” haar nieuw tijdperk in, op 101.7 FM. Een nieuw team onder leiding van direktieleden John en Henk Kamperveen. Nog steeds de formule van Ampie, aangevuld met hedendaagse ideeen vervat in een dagelijkse horizontale programmering.

Radio ABC

Radio ABC heeft sinds haar oprichting op 6 december 1975 een prominente plaats ingenomen in het radiospektrum van Suriname. De oprichter van het station, Andre Kamperveen, heeft met zijn programmering in de jaren zeventig gezorgd voor progressie van de radio in Suriname. Het is hem gelukt een sterk team bij elkaar te krijgen en met een uitgebalanceerde programmering was hij in staat de kwaliteit van de radio in Suriname drastisch op te vijzelen. Nieuws, Aktualiteiten, Humor, Sport en veel muziek waren de ingredienten die ABC al gauw tot een sterk beluisterd station maakten. In 1982 is door de militaire diktatuur geprobeerd het station monddood te maken door de moord op de oprichter, Andre Kamperveen en de journalist Frank Wijngaarde. 11 Jaar lang heeft ABC niet kunnen uitzenden.

Bij de wederoprichting op 6 december 1993 is het Radiomaker Johnny Kamperveen wederom gelukt om een dynamisch team van medewerkers bij elkaar te krijgen. Met de introduktie van discussie programma en aktualiteiten werd weer de spijker op de kop geslagen. ABC heeft zich ontwikkeld tot een aktualiteiten zender waar dagelijks vele onderwerpen breed worden uitgemeten. Kritisch en betrouwbaar.

Veel muziek met voldoende aandacht voor het eigene brengen de uitzending van ABC in evenwicht. Veel aandacht wordt besteed aan de binnenlandse aktualiteiten. ABC Aktueel en Welingelichte Kringen zijn informatiebronnen voor velen die zich in het maatschappelijk veld bewegen. We hopen dat we hiermee onze luisteraars voldoende informatie aandragen welke zal leiden tot discussies in de samenleving en hiermee het vormen van eigen meningen aangewakkerd wordt.

BT6J9SKE

Related posts