Suriname moet op een duurzame wijze ontwikkeld worden. Dit is vooral mogelijk door diversificatie van de economie, waarbij meerdere sectoren voor inkomsten zorgen. President Santokhi verrichtte op woensdag 27 november 2024 in het Courtyard by Marriott de opening van het seminar “Hennep Industrie in Suriname”. Het doel van deze bijeenkomst was om stakeholders inzicht te bieden in de kansen en uitdagingen van een hennepindustrie in Suriname en welke stappen nodig zijn ter implementatie van de Wet Industriële Hennepteelt.
De hennepindustrie, die zich in de wereld aan het ontwikkelen is, kan volgens president Chandrikapersad Santokhi ook in Suriname zorgen voor balans in de ontwikkelingsstrategie van het land. Hij merkt op dat Suriname met zijn uitgestrekte en vruchtbare gronden de potentie heeft voor de teelt. Hij benadrukt dat de industrie dan ook een kans moet krijgen. Er zal vooral ook gefocust moeten worden op de eindproducten die lokaal ontwikkeld kunnen worden in plaats van de grondstoffen alleen maar te exporteren. Het staatshoofd is ervan overtuigd dat de hennepindustrie met haar inkomsten gaat bijdragen aan de economie. De regering heeft vorige maand reeds goedgekeurd dat er met 100 kassen wordt gestart voor de agrarische hennepproductie. President Santokhi merkt op dat in het prille begin van dit traject veel onjuiste informatie is geweest. De presidentiële commissie “Randvoorwaarden en Implementatie Wet Industriële Hennepteelt” zal moeten werken aan het wegwerken van nog bestaande onduidelijkheden.
Het staatshoofd zegt dat investeerders juridisch goed begeleid zullen moeten worden. Ook moet er een traject ingezet worden om aanvragen c.q. reeds afgegeven vergunningen op correcte wijze, conform wettelijke bepalingen, af te handelen. President Santokhi riep op om in alle voortvarend te werken aan het tot stand brengen van het Nationaal Instituut Industriële Hennepteelt in Suriname (NIIHIS). Commissievoorzitter dr. Rakieb Khudabux zegt dat hennepteelt nieuw is voor Suriname, maar met de aanname van de wet heeft Suriname een stap voor op de regio. “Er is in de wereld een enorme vraag naar industriële hennep en we moeten daarop kunnen inspelen”, aldus dr. Khudabux. Hij zegt dat door het delen van kennis en ervaringen de weg wordt vrijgemaakt voor een duurzame implementatie. Dit biedt Suriname de kans zijn landbouw te diversifieren. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) legt de nadruk op het ontwikkelen van richtlijnen door de overheid. Er moet volgens hem niet getwijfeld worden om deskudigheid van buiten in te roepen om Suriname verder op weg te helpen.