Dagelijks dienen aanzienlijke aantallen mensen aanvragen in voor de conversie van grondhuurpercelen naar eigendomspercelen. Het gaat om bijna duizend aanvragen door natuurlijke personen en ongeveer achthonderd door rechtspersonen (zoals stichtingen en NV’s). Uit deze aantallen zijn ongeveer achthonderd conversiebeschikkingen voor natuurlijke personen en ongeveer 750 voor rechtspersonen reeds afgegeven. De gronden waar het om gaat hebben een totale waarde van SRD 29 miljoen. Op dit moment zijn er driehonderd conversieaktes opgemaakt en overgeschreven bij MI-Glis, wat de laatste stap van het converteringsproces betekent. Dit maakt Ricardo Vreden, lid en plaatsvervangend voorzitter van de Conversie Unit bekend.
De Conversie Unit staat echter voor verschillende uitdagingen. Het langdurige proces van het verkrijgen van een perceel-ID is het gevolg van de grote hoeveelheid uitgegeven percelen in grondhuur. Er zijn ongeveer veertigduizend percelen uitgegeven in grondhuur, wat voor een drukte bij verschillende landmeters zorgt. Bovendien ontstaat er ook een drukte bij de landmeter van MI-Glis zelf, omdat hij de enige is die de kaarten mag verifiëren. Er is sinds kort een nieuwe landmeter bij het MI-Glis, nadat de vorige met pensioen ging. Een andere uitdaging is dat het grondhuurrecht van sommige mensen vervalt voordat hun aanvraag aan de beurt is, vanwege de wachttijd.
De bewindsman verwacht dat het de komende periode nog drukker zal worden, vooral als hij kijkt naar maandag 18 maart: binnen twee uren zijn er toen ongeveer zestig mensen geweest voor het converteren. Om de drukte aan te kunnen, worden er voorbereidingen getroffen om doorgeefluiken in de districten op te zetten, zodat bewoners hun stukken kunnen indienen die vervolgens naar Paramaribo worden doorgestuurd voor accordering. Tot slot roept de directeur iedereen op om te converteren, aangezien de waarde van het eigendom met zeker 20% is gestegen en het belangrijk is dat men uiteindelijk verlost raakt van de voorwaarden verbonden aan grondhuur of erfpacht.