GRIEKENLAND IN EXTRA TIJD TOCH NAAR DE VOLGENDE RONDE

Gepubliceerd door ABC Redactie op 25 June 2014

Samaras bezorgt Griekenland de classificatieIn hetzelfde stadion waar Oranje komende zondag Mexico de doorgang naar de kwartfinale probeert te beletten zorgde Griekenland met een Houdini-act ervoor dat Ivoorkust het nakijken had in groep C. In blessuretijd schoot Georgios Samaras vanaf elf meter de hoop van de Afrikanen aan flarden, 2-1.

Ondanks twee vroege wissels deed Griekenland in de eerste helft wat ze moesten doen. Namelijk scoren tegen Ivoorkust.

Voor het zover was moest Gkergki Kone  zich al na twaalf minuten laten vervangen met een beenblessure.  Andreas Samaris kwam erin bij de Grieken. Ook de Griekse doelman haalde de rust niet.  Orestis-Spyridon Karnezis blesseerde zich aan zijn rug en werd vervangen door   Panagiotis Glykos.

Op weg naar rust zag de Griek José Holebas zijn schot op de lat eindigen. Het doelpunt viel kort daarop alsnog. Ontstellend knullig uitverdedigen van de West-Afrikanen bracht invaller Samaris in riante scoringspositie, 1-0.

Met die stand zou Ivoorkust uitgeschakeld zijn. Zover leek het niet te komen. Ook bij de Afrikanen scoorde een invaller. Oud-Vitessespeler Wilfried Bony tekende in het laatste kwart van het duel voor de 1-1.

In blessuretijd werd een vermeende overtreding in de zestien tegen Samaras bestraft met een strafschop. Die de ex-Heerenveenspeler zelf benutte, en daarmee de Grieken verrassend een plek bij de laatste zestien bezorgde.

Omdat Colombia in deze groep ook zijn derde duel won (tegen Japan) gaan de Zuid-Amerikanen in de achtste finales de strijd aan met Uruguay.

In de achtste finales speelt Griekenland tegen Costa Rica.

Het is de eerste keer dat Griekenland, de Europees kampioen van 2004,  bij het WK de groepsfase is doorgekomen.