Suriname is één van de weinige landen die nog gratis vuilophaal biedt aan burgers. Het prijskaartje dat hieraan hangt is meer dan SRD 400 miljoen per jaar, inclusief onderhoud van de vuilstortplaatsen. Dat de Staat moeite heeft om aan deze subsidie te voldoen, is merkbaar aan de vele acties van ondernemers die verantwoordelijk zijn voor de ophaal. Ook nu is deze dienst niet gegarandeerd vanwege achterstallige betaling aan de ondernemers.
Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft verschillende oplossingsmodellen bekeken voor dit structureel probleem. Jason Gummels, onderdirecteur Afvalbeheer van het ministerie, is voorstaander van betaald vuilophaal. Daarmee kan de sector verduurzaamd worden. Maar, dit besluit zou op het hoogste politiek niveau genomen moeten worden. Gummels schat in dat de regering het besluit uiteindelijk zal moeten nemen, om een betaald systeem in te voeren.
Met een betaald systeem zouden ook de ondernemers instaat zijn hun vervoersmiddelen te onderhouden en/of te vernieuwen. Zij vrezen nu voor slechte wegen want als een truck kapot gaat hebben zij de middelen niet om die te repareren. De OD begrijpt dat de ondernemers het niet langer kunnen volhouden en de betaling opeisen.
Gummels ergert zich ook aan personen die aan vervuiling doen. Om de afval op bermen op te ruimen, moet het ministerie een speciale post in de begroting maken. En dat terwijl deze Surinamers wel weten hoe het hoort als ze in het buitenland zijn. ‘Zielig eigenlijk’, stelt Gummels.
Totdat er een realistisch systeem wordt ingevoerd, moet het ministerie van Financiën en Planning elke maand met kunst en vliegwerk achterstallige betalingen zien te doen, zodat het land niet letterlijk onder het puin komt te zitten.