De afgelopen dagen hebben berichten op sociale media voor onrust gezorgd met betrekking tot een mogelijke lockdown in december. De regering wil met klem benadrukken dat deze berichten ongegrond zijn.
Cherlique Lilienthal, woordvoerder van de president, verduidelijkt dat de verspreide informatie onjuist is en misleidend.
Tevens geeft het ministerie van Justitie en Politie aan dat een lockdown een wettelijke basis vereist en zo’n wet is er nu niet. De regering hecht waarde aan transparantie en zet zich in om de bevolking te informeren over maatregelen die impact kunnen hebben op het dagelijks leven.
De regering roept de samenleving op om geen geloof te hechten aan valse berichten. Bij de komende drukte tijdens de jaarwisseling zal de regering extra maatregelen nemen om de veiligheid te waarborgen. Dat is gisteren ook besproken in de regeringsraad vergadering.
Lilienthal ging ook in op de regeringsvergadering van op woensdag waarbij er verschillende nationale zaken zijn besproken en besloten.
Ordening goudsector: Wekelijkse updates en duurzame praktijken
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft de regering geïnformeerd over de voortgang in de goudsector. Hij heeft daarbij aangegeven dat er belangrijke projecten op de agenda, zoals het uitfaseren van kwik en het aanleren van nieuwe technieken aan goudzoekers. Verder zal tijdens de komende regeringsvergaderingen, wekelijks een update gegeven worden over de ordening van de goudsector.
Anti-Corruptie maatregelen: Voorlichting en verklaring van Inkomen en Vermogen
De voorzitter van de Anti-Corruptie Commissie, Ilse Krenten, heeft de regering ingelicht over de verplichte Verklaring van Inkomen en Vermogen. Momenteel wordt er uitgebreid informatie verstrekt om iedereen op de hoogte te brengen van het proces. Het formulier zal binnenkort beschikbaar zijn op de officiële website, waarna publieke functionarissen drie maanden de tijd krijgen om hun documenten in te dienen bij de notaris.
Grondconversie: Snelle procedure en samenlevingsprojecten
De Grondconversie Unit, onder leiding van Christiaan Calor, heeft middels een presentatie laten zien hoe het proces van grondconversie verloopt. Aanvragen worden binnen vier weken verwerkt, zodat kleine grondbezitters tegen voordelige tarieven hun grond kunnen omzetten naar eigendom. Elke vier weken worden de goedgekeurde aanvragen verwerkt. De opbrengsten uit dit proces gaan via sociale programma’s terug naar de samenleving.