De FIFA lijkt te hopen op coulantie van voetbalbonden voor spelers die een eerbetoon maken aan de door politiegeweld overleden George Floyd, zoals bijvoorbeeld Jadon Sancho en Achraf Hakimi afgelopen weekend. De wereldvoetbalbond roept de nationale bonden op om het ‘gezond verstand’ te gebruiken.
Dat terwijl vanaf 2014 juist veel strenger wordt gehandeld bij politieke, religieuze of persoonlijke boodschappen van spelers tijdens voetbalwedstrijden. In een statement benoemt de FIFA de extreme gevoeligheid van de dood van Floyd en wijst de bond erop dat het misschien beter is om flexibel te zijn en de regels niet te streng na te leven.
Gisteren kwam nog naar buiten dat de Duitse voetbalbond weliswaar begrip toonde voor de uitingen in het afgelopen Bundesliga-weekend, maar dat sancties ook nog niet waren uitgesloten. ,,We moeten nog vaststellen of een wedstrijd en een voetbalveld de juiste plaats zijn voor deze acties”, liet vicevoorzitter Rainer Koch van de DFB toen weten. ,,Internationaal geldt, dat voetbalwedstrijden vrij moeten blijven van politieke uitingen of andere teksten van welke aard dan ook. Het valt echter nog te bezien of er bij ons in deze gevallen straffen zullen komen.”
De nieuwe uitspraken van de FIFA lijken die twijfels te beantwoorden. ,,De FIFA begrijpt de extreme gevoeligheid en de zorgen die door veel spelers geuit worden volledig na de tragische omstandigheden in de zaak van George Floyd”, liet de bond weten aan persbureau AP. ,,De naleving van de spelregels ligt bij de organisatie van de competities zelf. Zij moeten hun gezond verstand gebruiken en de situatie in context plaatsen en daarbij de huidige ontwikkelingen in het achterhoofd houden.”
De meeste geluiden van sporters komen binnen via social media, zoals Lewis Hamilton die de stilte in de Formule 1 hekelde. In de Bundesliga, één van de weinige actieve competities, kreeg de beweging die het Amerikaanse politiegeweld veroordeelt volop steun. Sancho en Hakimi toonden na hun doelpunten een ondershirt met daarop de tekst ‘Justice for George Floyd’. Sancho kreeg een gele kaart omdat hij zijn shirt uittrok; Hakimi trok slechts zijn shirt omhoog. Zaterdag had Amerikaans international Weston McKennie (21) deze boodschap ook al getoond op een witte band om zijn arm. De Franse aanvaller Marcus Thuram (22) knielde zaterdag na zijn goal namens Borussia Mönchengladbach, het gebaar dat Colin Kaepernick introduceerde in 2016 tegen racisme.
Floyd stierf in Minneapolis door hardhandig ingrijpen van meerdere politieagenten. Sindsdien wordt in veel steden in de Verenigde Staten krachtig geprotesteerd, waarbij relschoppers en plunderaars voor een uiterst grimmige sfeer zorgen. Ook elders in de wereld, zoals gisteren op de Dam in Amsterdam, zijn er vele betogingen tegen racisme en politiegeweld.