Feyenoord heeft voor de dertiende keer in de clubhistorie de KNVB-beker veroverd. In de finale van de honderste edititie van het bekertoernooi waren de Rotterdammers overtuigend met 0-3 sterk voor een teleurstellend AZ. Een heerlijk doelpunt van uitgerekend Robin van Persie was het hoogtepunt van de avond, hij pakte zondag zijn allereerste Nederlandse prijs.
Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst had zondag een basisplek over voor de 34-jarige vedette, die de laatste weken in competitieverband nog regelmatig ontbrak. Het feit dat de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal nu wél fit genoeg was om vanaf het begin mee te doen, ging ten koste van Jean-Paul Boëtius. Door het meespelen van Van Persie (kort achter spits Nicolai Jørgensen) verhuisde Jens Toornstra naar de linkerflank, Boëtius raakte daardoor zijn basisplaats kwijt.
Aan de andere kant viel AZ-coach John van den Brom terug op de 5-3-2-formatie waarin hij zijn ploeg twee weken geleden in het competitieduel met PSV (2-3 nederlaag) ook al liet aantreden. In het eigen AFAS Stadion kwam AZ toen lange tijd heel aardig voor de dag, maar na een 2-0 voorsprong volgde een volledige ineenstorting. Van den Brom gokte destijds – met succes – op de tandem Alireza Jahanbakhsh/Wout Weghorst voorin, maar beide smaakmakers kregen zondag nauwelijks voet aan de grond.
De eerste kans in de eigen Kuip was al na anderhalve minuut voor (het officieel een uitduel spelende) Feyenoord. Jørgensen gaf de bal goed mee aan rechtsbuiten Steven Berghuis, die op de achterlijn AZ-verdediger Stijn Wuytens in de luren legde met een fraaie actie. De inmiddels voor het doel opgedoken Jørgensen raakte de voorzet van zijn collega niet lekker, maar die aanval bleek een blauwdruk voor de openingsgoal. AZ kwam – nadat het duel heel even werd stilgelegd vanwege vuurwerk op het veld – tot twee voorzichtige pogingen. Feyenoord-goalie Brad Jones had echter simpele antwoorden op schoten van Jahanbakhsh en Teun Koopmeiners.
Na een klein halfuur was het Feyenoord dat in een wat fletse eerste helft de ban brak, via een aanval die bijzonder veel overeenkomsten had met de razendsnelle kans van Jørgensen. Wéér zette de Deense spits de aanval zelf op, dit keer was het captain Karim El Ahmadi die op rechts in de vrije ruimte dook en een voorzet afleverde. Berghuis stond op precies de goede plek om te koppen, maar Marco Bizot hield de bal met kunst- en vliegwerk uit zijn doel. Op de rebound van Jørgensen had de keeper van AZ echter geen antwoord: 0-1.
Bizot was een minuut later ook kansloos bij een kunstig stiftje van Van Persie, maar de routinier werd nadat hij de lat had geraakt wat laat teruggevlagd en -gefloten voor buitenspel. De Alkmaarse doelman moest in het restant van de eerste helft alleen nog optreden bij een afstandsknal van Tonny Vilhena, niet lang nadat Jones met een fraaie zweefduik een schot van Weghorst naast zijn doel had getikt.
AZ wist dat het na rust aan de bak moest, maar kwam aanvankelijk niet verder dan een combinatie tussen Guus Til en Weghorst, waarna de bal uiteindelijk naast het doel van Jones hobbelde. Feyenoord bleef de meest dreigende ploeg en gooide de wedstrijd na iets minder dan een uur vervolgens in het slot. Van Persie werd vanaf de rechterkant weggestuurd door Berghuis, waarna hij de bal met zijn mindere rechtervoet over de uitkomende Bizot in de lange hoek stiftte.
Voor Van Persie kwam daarmee een droomscenario uit. Al vóór de officiële bekendmaking van zijn terugkeer naar Nederland in januari werden er paralellen getrokken met de Feyenoord-rentree van Dirk Kuyt. Ook de Katwijker liet Fenerbahçe achter (in 2015) om weer in de Kuip aan de slag te gaan, om in het eerste seizoen van zijn homecoming vervolgens de beker te winnen. Het was echter al snel duidelijk dat de fitheid van Van Persie te wensen overliet, zeker in vergelijking met Kuyt. In de Eredivisie deed RVP de afgelopen drie maanden slechts 290 minuten mee, wat neerkomt op iets meer dan drie volledige duels.
Ook dit keer maakte Van Persie de negentig minuten niet vol, tien minuten na zijn treffer werd hij vervangen door Boëtius. Met een goal in de finale, en mede daardoor dus een prijs met zijn oude liefde, kreeg de voormalig aanvaller van onder meer Arsenal en Manchester United waarvoor hij de laatste weken werd klaargestoomd. AZ probeerde het na die 0-2 van Van Persie – voor wie deze KNVB-beker opmerkelijk genoeg zijn allereerste prijs in Nederland is – nog wel.
Uit een corner bracht Weghorst de bal met het hoofd in de doelmond, waarna Til zijn voet niet vol tegen de bal kreeg. Via Jones belandde de bal voor het hoofd van Wuytens, maar Jørgensen bewees ook in verdedigend opzicht zijn waarde door de bal van de lijn te halen. Dat bleek het laatste échte wapenfeit van AZ, Toornstra tekende in de extra tijd uit de rebound nog voor 0-3. Hij schoot raak nadat Vilhena zijn schot gestopt zag worden door Bizot, waarmee hij de eindstand bepaalde.
Daardoor blijft er voor AZ dus sprake van een toppertrauma. Álle vijf wedstrijden die het dit seizoen in competitieverband speelde tegen Ajax, PSV en Feyenoord gingen verloren. Ook in het bekertoernooi zit het niet mee: de nederlaag betekent voor AZ de tweede verloren finale op rij, nadat vorig seizoen met 2-0 werd verloren van Vitesse. De Alkmaarders kregen daarmee het stempel van een elftal dat in de grote wedstrijd niet thuisgeeft, een imago wat de mannen van Van den Brom ook dit keer niet hebben weten af te schudden.
Met de tweede beker in drie jaar tijd is het toernooi voor Feyenoord juist bijzonder lucratief. Na eindzeges in 1930, 1935, 1965, 1969, 1980, 1984, 1991, 1992, 1994, 1995, 2008 én 2016 mag Rotterdam-Zuid nu voor de dertiende keer in de geschiedenis de bekerwinst vieren. Feyenoord wordt maandag gehuldigd in het eigen stadion en mag op zaterdag 4 augustus met landskampioen PSV gaan strijden om de Johan Cruijff Schaal.
Bron: VI