Investeringen in agrarische sector cruciaal, zegt Mahinder Jogi
September 30, 2023
Ex-man steekt vrouw neer en neemt verdelgingsmiddel in; beide personen opgenomen in ziekenhuis
September 30, 2023

EZ exporteursbeurs ter stimulering van de lokale productie en export

Gepubliceerd door ABC Redactie op September 30, 2023

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) is al geruime tijd bezig programma’s uit te voeren ter versterking van ondernemerschap, alsook de export potentie te verhogen. In dit kader heeft het ministerie voor de tweede keer een EZ-exporteursbeurs gehouden om exporteurs en potentiele exporteurs de gelegenheid te geven te netwerken, informatie te vergaren en hun producten tentoon te stellen aan buitenlandse en lokale opkopers. De opening van de beurs heeft op vrijdag 29 september plaatsgevonden te Roeli’s
Event Venue en duurt tot en met zaterdag 30 september.

De vertegenwoordiger van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Mervel kotzebue, heeft aangegeven dat Suriname in de geschiedenis een welvarend export land was. Dit kan volgens Kotzebue weer bewerkstelligd worden. Hierdoor zou de overheid een strategisch sector plan per district tot ontwikkeling kunnen brengen om lokale ondernemers te ondersteunen. Kotzebue geeft aan dat het intitiatief van de beurs heel veel stimulans geeft aan de ondernemers om te exporteren en raad hun aan om zoveel als mogelijk niet op te geven, maar dit te gebruiken als facilitering voor de export.

De ambassadeur van Guyana in Suriname, Virjanand Depoo, heeft tijdens zijn toespraak aangegeven dat hij blij is met de samenwerking. Volgens Depoo verschilt Suriname niet veel met Guyana met het voornemen om veel meer te exporteren. Depoo motiveert ondernemers om alle kansen te grijpen voor economische groei.
Directeur Ondernemerschap van het ministerie van EZ, Karishma Mathoera, heeft tijdens haar speech aangegeven dat het ministerie voor de tweede keer een EZ exporteursbeurs organiseerd. Zij heeft het doel van de beurs benadrukt en is tevreden met de participatie van de ondernemers.

Volgens de directeur is de samenbundeling van de overheid met de ondernemers en geloof hebben in eigen producten de kans om meer te kunnen exporteren.
Minister Kuldipsingh heeft aangegeven dat de focus van ondernemerschap bij de facilitering van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO’s) ligt. Er wordt continue gewerkt aan het stimuleren van eigen productie, zodat er uiteindelijk kan worden overgegaan tot het verminderen van import en hiernaast ook lokale producten goedkoper en aantrekkelijker aanbieden aan de samenleving. Er komt ook beleid waarbij import producten zonder verstaanbare Nederlandse en

of Engelse omschrijvingen langzamerhand zullen worden verboden. Volgens de bewindsvrouw zet het Ministerie haar in om in alle mogelijke facilitering en ondersteuning van de ondernemers te voorzien. Met een goede samenwerking tussen de private en publieke sector, is het ministerie verzekerd dat het ondernemerschap en daarmee ook Suriname tot hogere hoogtes laten klimmen.
De DNA voorzitter, Marinus Bee heeft aangegeven dat inclusiviteit heel belangrijk is. Een ieder zal nodig zijn om Suriname op te bouwen. Export is belangrijk, omdat het land valuta naar binnen krijgt. De overheid zal innovatief bezig zijn om de ondernemers te stimuleren, zelfs na een getroffen crisis. Volgens de voorzitter is het KMO de ruggengraat van de ontwikkeling van de economische groei van het land.

De president van Suriname, Chandrikapersad Santokhi, vindt de EZ exporteursbeurs belangrijk, omdat productie, export en business development afhankelijk zijn van een goed investeringsklimaat. Volgens de president is de lokale productie een belangrijke steunpilaar voor de economische groei. Vervolgens gaf de president aan dat investeren in het lokaal product ervoor zal zorgen dat de economie van het land minder afhankelijk zal zijn van productieinflatie. Tot slot werd er een proost moment gehouden ten behoeve van de beurs en werd er een rondleiding gegeven langs de verschillende stands.

Related posts