Surinaams Rode Kruis participeert aan 22e Inter-Amerikaanse Conferentie
2 June 2023
Drietal aangehouden bij drugsinval
2 June 2023

EZ besteed wederom aandacht aan etikettering

Gepubliceerd door ABC Redactie op 2 June 2023

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft in samenwerking met het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) een infosessie over etikettering gehouden. Tijdens de sessie heeft de waarnemend directeur van Economische Zaken, Suraksha Hirasingh, de opening verricht en Seraphine Lila, Head of Conformity Assasement and Compliance van SSB, een presentatie gehouden over etikettering. Importeurs, voor- en her verpakkers hebben deelgenomen aan de sessie die op 1 juni 2023 gehouden is.

SSB is belast met het ontwikkelen en controleren op het gebruik van standaarden die worden ontwikkeld voor de gezondheid en veiligheid van mens, dier en milieu. In het kader hiervan zijn ondernemers geïnformeerd over de vereisten van etikettering. Ook is het doel van de sessie om importeurs aan te geven dat SSB per 01 juni 2023 wederom zal beginnen met het actief toezicht houden op de naleving van het technisch voorschrift. Sinds 2014 zijn er wettelijke verplichtingen waaraan etiketten van voorverpakte goederen moeten voldoen in Suriname. De verplichtingen zullen de producent helpen om het product beter te presenteren, meer klanten aan te trekken en internationale markten te betreden.

Het technisch voorschrift S.B 14 februari 2014 no. 303 “Algemene vereisten voor het etiketteren van voorverpakte goederen” (SSB 003:2013) heeft als doel het beschermen van consumenten door het vaststellen van de vereisten voor etikettering en de wijze waarop deze producten aan gebruikers/consumenten informatie mag worden verstrekt; rechtszekerheid voor het bedrijfsleven te verhogen en juiste toepassing van de internationale standaarden te vergemakkelijken. Lila heeft tijdens de presentatie gesproken over het technisch voorschrift, achtergrond informatie, normen en standaarden, algemene vereisten en de sancties. Verder is ze blij met de opkomst van alle ondernemers.

Een van de taken van het ministerie van EZ is om de consument zowel de producent te beschermen. De waarnemend directeur Hirasingh heeft burgers opgeroepen om goed na te gaan welke producten zij aanschaffen en drukt de importeurs op het hart om duidelijk aan te geven wat de inhoud is van het product. Door middel van deze wettelijke verplichting wordt de samenleving beschermd.

Related posts