Bij de Bloemenhulde in het Fort Zeelandia, in verband met de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers die op 8 december 1982 zijn vermoord door het militair regiem, zijn verschillende toespraken gehouden.
De voorzitter van de Stichting 8 december 1982, Sunil Oemrawsingh, ging kort in op de vertragingstacktieken die zijn toegepast om dit strafproces te stoppen.
Op 20 december zal het Hof van Justitie een einduitspraak doen in het 8 decemberstrafproces dat in 2007 begon bij de Krijgsraad.
Dit moment moet dienen als een nieuw begin van de Surinaamse geschiedenis zei een emotionele Sunil Oemrawsingh.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie heeft president Chan Santokhi vertegenwoordigd bij de jaarlijkse bloemenhulde in het Fort Zeelandia. Hij waardeerde het geduld dat de nabestaanden hebben opgebracht en dat zij het geloof in de rechtstaat niet hebben opgegeven.
Hij zegt dat heel wat zaken vergankelijk zijn in het leven, maar gerechtigheid is dat niet. ‘Gerechtigheid zal spreken en fier staan’, aldus Amoksi.
Pater Toon te Dorsthorst zei in zijn toespraak dat het soms leek op een omgekeerde wereld, omdat de moordenaars meenden het recht te hebben om de nabestaanden de maat te nemen.
Tijdens de bloemenhulde bij de herdenking van de 8 decembermoorden zijn er verschillende gedichten voorgedragen die moesten dienen als troost voor de nabestaanden.
Nabestaande Shanti Sheombar deed een voordracht, maar ook dichter Jean-Luc Josafath beter bekend als ‘Koloku’ kwam aan het woord.
Hij heeft ook een gedicht geschreven en voorgedragen als bemoediging aan de nabestaanden.