DUITSLAND IN MATIG DUEL LANGS FRANKRIJK

Gepubliceerd door ABC Redactie op 5 July 2014

Klose in duel met VaraneDuitsland heeft zich als eerste geplaatst voor de halve finale van het WK. Frankrijk bleek niet bij machte de ploeg van Joachim Löw het echt lastig te maken (0-1).

Op de dag af zestig jaar na de eerste Duitse wereldtitel – veroverd in Bern ten koste van Hongarije – heeft Die Mannschaft opnieuw voor een mijlpaal getekend. Voor de vierde keer op rij staat hetteam in de halve finale van het WK.

De Duitse ploeg had dit keer geen wonder nodig zoals in Zwitserland. Toen werd een vroeg opgelopen 2-0 voorsprong tegen het favoriete Hongarije omgezet in een 3-2 zege. Tegen Frankrijk was het eerste doelpunt van Duitse makelij. Toni Kroos tekende met een vrije trap voor de assist van de treffer van Mats Hummels, die in de twaalfde minuut profiteerde van niet doortastend verdedigen van Raphaël Varane.

Duitsland verdiende de voorsprong vanwege het grote aandeel in de wedstrijd, maar kreeg tegelijkertijd enkele waarschuwingen van Frankrijk. Zo moest doelman Manuel Neuer handelend optreden bij een inzet van Mathieu Valbuena, terwijl Karim Benzema twee keer zijn poging zag mislukken.

In de tweede helft gooide Frankrijk de schroom meer van zich af. De defensie van Duitsland kreeg meer werk te verduren. Onder anderen Antoine Griezmann en Valbuena doken gevaarlijk op voor het doel van Neuer. Maar de defensie, met middenvelder Philipp Lahm op zijn oude positie als back, kraakte allerminst.

Frankrijk kon zelfs nauwelijks bogen op een uitgespeelde kans. Pas in het laatste kwartier kreeg de inhaalrace meer vorm met kansen voor onder anderen Benzema en Blaise Matuidi, die Hummels en Neuer op hun weg vonden. Een treffer bleef echter achterwege voor de ploeg van bondscoach Didier Deschamps. Het inbrengen van spits Loïc Rémy en Oliver Giroud bood geen soelaas.

De Fransen mochten zich gelukkig prijzen dat acht minuten voor het einde André Schürrle, ingevallen voor de onzichtbare Miroslav Klose, de hoop al eerder had weggenomen. De Chelsea-aanvaller bood doelman Hugo Lloris de kans te redden.

Maar voor het resultaat maakte die misser niet uit. Duitsland dankt de plaats in de halve finale aan de treffer van Hummels en de onmacht bij Frankrijk. Want Les Bleus hielden een teleurstellende reeks in stand. Op een WK hebben ze in de tweede helft nimmer een achterstand kunnen wegwerken. Een wonder van Maracanã was de Fransen niet gegeven, ook omdat Benzema diep in blessuretijd stuitte op Neuer.