Aanhang Pique boos over arrestatie
19 February 2021
Minister van Volksgezondheid moet voorzichtiger zijn met uitspraken traditionele geneeskunde, zegt Sampie
22 February 2021

DONKERE TRAINERS GEDISCRIMINEERD

Gepubliceerd door ABC Redactie op 22 February 2021

Clarence Seedorf Clarence Seedorf krijgt vanwege zijn donkere huidskleur geen aanbiedingen om trainer te worden bij een club. Dat zegt de oud-speler van Ajax, Real Madrid, Internazionale en AC Milan in de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport. ,,Er zijn geen gelijke kansen voor coaches. De cijfers spreken voor zich; nergens zie je donkergekleurde mensen in de hoogste posities in het voetbal”, aldus de 87-voudig international.

Seedorf zegt dat hij tevergeefs op aanbiedingen heeft gewacht vanuit Italië, waar hij grote successen vierde als voetballer en in 2014 ongeveer vijf maanden trainer was van AC Milan. Ook vanuit Nederland kreeg hij geen telefoontjes. ,,Iedereen, vooral degenen die dingen kunnen veranderen, moet de verantwoordelijkheid nemen alle mogelijkheden open te houden als er naar topprestaties wordt gestreefd. De beste resultaten komen voort uit diversiteit”, aldus Seedorf.

De 44-jarige geboren Surinamer trainde na AC Milan zonder veel succes ook het Chinese Shenzhen Xiangxue en het Spaanse Deportivo La Coruña. Hij was tussen 2018 en 2019 bondscoach van Kameroen.

,,De KNVB en de overheid hebben een jaar geleden een aanvalsplan gelanceerd om racisme en discriminatie (dus niet alleen racisme) in het voetbal te bestrijden‘’, zo laat de voetbalbond in een reactie weten. ,,Dit is een plan met 20 onderdelen verdeeld over 4 pijlers: bewustwording, bewijsvoering, sanctioneren en samenwerken.

De Commissie Mijnals, genoemd naar de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die het Nederlands elftal haalde, is één van deze 20 onderdelen. Zij geven de KNVB gevraagd en ongevraagd advies.

De commissie liet zich vorig jaar na de aanstelling van Frank de Boer als bondscoach kritisch uit over de selectieprocedure van de KNVB.

 

Related posts