De Nationale Assemblée buigt zich over de geldelijke voorzieningen van de drie staatsmachten binnen de Trias Politica: rechterlijke macht, de uitvoerende macht en de wetgevende macht. De voorzitter van de commissie van rapporteurs is Cheryl Dijksteel.
Zij weet nu al dat de behandeling van deze wetten veel discussie op gang zal brengen. De parlementariër zegt dat de discussie hierover is begonnen bij de herziening van de geldelijke voorziening van de rechterlijke macht. Die zijn inmiddels omhooggetrokken. Dat was de aanleiding om te komen tot wat zij noemt ‘een maximale synchronisatie’ tussen de drie machten.
De synchronisatie gaat niet alleen om de hoogte van het maandelijks inkomen, maar ook over andere onderdelen zoals de benoeming, de medische voorzieningen, pensioen, toelagen, woonvoorzieningen, vervoersvoorzieningen, de overbruggingsregeling, vakantieverlof en personele- en protocollaire voorzieningen.
DNA leden krijgen conform het voorstel 60% van de bezoldiging van de voorzitter van DNA. Ministers krijgen 65% van wat de president krijgt. ‘Ondanks het gevoelig is, moet het op agenda gebracht worden zodat openlijk en eerlijk over gedisccusieerd kan worden’, zei Dijksteel. De politieke barometer staat wat dat betreft altijd op negatief. “Het is nooit de juiste tijd’, aldus de parlementariër.
Zowel bij de president, de vicepresident, de ministers en onderministers en parlementiërs is discussie geweest met betrekking tot de hoogte van de verschillende toelagen. Zeker 5 deskundigen hebben hier kritiek op gehad. De toelagen zijn normaliter 20% van de bezoldiging; nu liggen er hogere voorstellen.
Dijksteel heeft ook aangekaart het jarenlange discussiepunt over professies en het al dan niet opgeven daarvan, wanneer een persoon lid wordt van het parlement. Maar ook over het traject nadat iemand het parlement verlaat als lid, wilt Dijksteel ter discussie stellen wanneer gesproken wordt over de incorporatie van de non-activiteit van andere beroepen, vanwege het lidmaatschap bij DNA. Daar zou het parlement over moeten disucssieren.
Diversie parlementariërs hebben zich afgevraagd als dit het juiste moment is voor de behandeling van deze wetten, gezien verschillende sectoren het uitschreeuwen van tekorten van geld. Ook zou het totale loonstelsel in Suriname herzien moeten worden; zowel in de publieke- als private sector.