DJOKOVIC NIET TE STOPPEN IN AUSTRALIE

Gepubliceerd door ABC Redactie op 2 February 2015

DjokovicNovak Djokovic heeft zich zondag tot koning van de Australian Open gekroond. De Serviër versloeg Andy Murray in de eindstrijd in Melbourne in vier sets (7-6, 6-7, 6-3, 6-0). Hij pakte daarmee zijn vijfde toernooizege Down Under. Geen tennisser won het toernooi vaker sinds het zijn profstatus verkreeg.

De finale begon zondag met een lach. Kim Sears, de vriendin van Andy Murray, reageerde met een gevatte tekst op haar trui op de commotie die was ontstaan na haar scheldkannonade tijdens de halve finale van vriendlief.

Toch was het Djokovic die de finale inging met het meeste vertrouwen. De Serviër stond pas in de halve finale voor het eerst setverlies toe en werd ook gesterkt door het vooruitzicht dat hij de meest succesvolle tennisser ooit op de Australian Open kon worden. Bovendien was het onderlinge resultaat met Murray voorafgaand aan de partij ruim in zijn voordeel: 15-8.

Het hielp de Serviër ondanks hevige weerstand van de olympisch kampioen van Londen en een moeizame tiebreak aan winst in de eerste set. Qua punten deden de twee kemphanen echter niet voor elkaar onder: 42-42.

De finale werd tijdens de tweede set verstoord door enkele demonstranten. Na een korte onderbreking kon de partij hervat worden en wist Murray een reeks van 13 punten van Djokovic teniet te doen. Na een tie-break trok hij de stand gelijk.

De derde set betekende de ommekeer in de wedstrijd. Djokovic wist voor het eerst echt afstand te nemen en won met 6-3. Het verzet bij Murray was daarmee definitief gebroken. In het vierde bedrijf denderde Djokovic vrij gemakkelijk door naar zijn vijfde toernooizege: 6-0.

Opvallend: Djokovic speelde in Australië vijf finales en won ze allemaal, terwijl Murray viermaal de eindstrijd bereikte en nooit zegevierde.

De Australiër Roy Emerson won de Australian Open zes keer. Maar dat was in de tijd dat het toernooi nog de amateurstatus had. Djokovic pakte de titel bij de Australian Open eerder in 2008, 2011, 2012 en 2013. Hij bracht zijn totaal aantal grandslamtitels op acht.