In de periode van maandag 5 augustus tot vrijdag 9 augustus 2024 bracht een delegatie van de Europese Unie een bezoek aan Suriname. Het bezoek hield verband met besprekingen die werden gehouden met belangrijke actoren in het land die betrokken zijn bij het ontwikkelen van de ‘Nationally Determined Contributions’ (afgekort NDC’s), die binnenkort weer voor Suriname geschreven moeten worden.
NDC’s, ofwel “Nationally Determined Contributions” (Nationaal Bepaalde Bijdragen), zijn de klimaatactieplannen die door de landen die partij zijn bij het Akkoord van Parijs zijn ingediend. Deze plannen beschrijven de inspanningen die elk land zal leveren om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius, en bij voorkeur tot 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau. Elke NDC bevat specifieke doelen en maatregelen die het land zal nemen om zijn uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Deze doelen en maatregelen kunnen variëren afhankelijk van de economische omstandigheden, capaciteiten en verantwoordelijkheden van elk land. De NDC’s moeten elke vijf jaar worden herzien en aangescherpt, waarbij landen worden aangemoedigd om ambitieuzere doelstellingen te stellen naarmate ze meer capaciteit en middelen ontwikkelen om klimaatverandering aan te pakken.
Minister Dasai van het Ministerie van Ruimtelijke Ordeningen en Milieu heette de delegatie van harte welkom en gaf aan dat hun bezoek kwam in een periode waarin we ontzettend veel aan het plannen zijn op het gebied van klimaatverandering en carbon credits. De Minister gaf aan dat het alleen maar goed was wat de delegatie er op dit moment is, zodat zij ook meteen hun bevindingen over de lopende zaken kunnen uiten en ons van adviezen kunnen voorzien over de plannen die ondernomen zullen worden.
EU Global Support Facility for Nationally Determined Contributions (NDC Facility)
De EU delegatie gaf aan dat hun bezoek te maken had met een nieuw fonds genaamd het Wereldwijde EU-steunfaciliteit voor nationaal bepaalde bijdragen (NDC-faciliteit) beschikbaar gesteld voor landen die hun NDC voor de komende 5 jaren moeten schrijven. Suriname is een van de landen die geselecteerd is om ondersteuning te ontvangen uit dit fonds. Vandaar dat er door de EU een ‘scoping mission’ georganiseerd is om belanghebbende ministeries en andere stakeholders in dit proces te spreken.
De NDC-faciliteit biedt een scala aan diensten om landen te helpen de klimaatverandering aan te pakken, bijvoorbeeld:
• Ondersteunt het ontwerp, de upgrade en de implementatie van NDC’s en langetermijnstrategieën om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de duurzaamheid te verbeteren.
• Helpt bij de ontwikkeling van maatregelen voor klimaatmitigatie en -adaptatie, waaronder rampenrisicobeheer en op de natuur gebaseerde oplossingen.
• Biedt technische ondersteuning, advies, training en kennisdeling over een verscheidenheid aan onderwerpen, waaronder klimaatverlies en -schade, rampenrisicovermindering, paraatheid bij noodsituaties en veerkracht van de gemeenschap en het ecosysteem.
• Draagt bij aan het ontwerpen van economisch beleid met het oog op doelstellingen op het gebied van klimaatmitigatie en -adaptatie.
• Ondersteunt de ontwikkeling van normen en maatregelen voor duurzame economische ontwikkeling en financiering die in overeenstemming zijn met de Overeenkomst van Parijs.
• Biedt begeleiding en technische ondersteuning met betrekking tot koolstofmarkten en niet-marktmechanismen, evenals koolstofbeprijzing.
• Assisteert bij de ontwikkeling en implementatie van systemen voor het meten, rapporteren en verifiëren (MRV) van broeikasgasemissies op sector- en nationaal niveau.
• Berekent de CO2-voetafdruk van projecten en producten en beoordeelt de projectemissies.
• Biedt analytische ondersteuning voor de boekhouding van natuurlijk kapitaal en de waardering van ecosysteemdiensten.
• Identificeert de behoeften van een land op het gebied van capaciteitsontwikkeling en biedt op maat gemaakte trainingsondersteuning.
• Bevordert het delen en leren van kennis door te helpen ervaringen te delen, van elkaar te leren en best practices te identificeren en op te schalen.
Tijdens het bezoek hield de EU-delegatie individuele gesprekken met belanghebbenden. Op donderdag 8 augustus 2024 vond er een debriefing plaats waarin de delegatie hun bevindingen over de missie presenteerde. Deze gesprekken en de debriefing vormden een belangrijke stap in het proces van het ontwikkelen van Suriname’s nieuwe NDC’s en het benutten van de ondersteuning die beschikbaar is via de EU NDC Facility.